Zmení sa „kríza vzťahov“ na vojnu? Pentagon hovorí o dôkazoch zostrelenia ukrajinského lietadla.
10 | 01 | 2020 I Peter Paľonder

Hoci USA zabitie Kásema Solejmáního americkými jednotkami obhajujú pred OSN ako akt sebaobrany, sebaobranou nazývajú aj iracké jednotky použitie rakiet na pôvodne americké ciele.


Iracký generál Solejmání bol prvou necivilnou obeťou „krízy vzťahov“. Nemecké média dnes priniesli informáciu v ktorej citovali Pentagon, že druhou obeťou napätia má byť ukrajinské lietadlo. Hovoria o dôkazoch vystrelenia dvoch rakiet zem-vzduch, ktoré krátko pred nešťastím zachytili aj satelitné snímky a na mieste nešťastia sa údajne našla aj hlavica jednej bojovej rakety. Ukrajina a Kanada, ktoré prišli o svojich občanov v najvyššom počte spomedzi obetí, sa legitímne pýtajú na dôvody zostrelenia lietadla.


Možno predpokladať, že eskalácia napätia sa dotkne aj Severoatlantickej koalície (NATO), keďže zostrelenie nevinných civilných cestujúcich v spomínanom lietadle by bolo ťažko ospravedlniteľné ako akt sebaobrany. Napätie a nervozita svetových mocností bude pravdepodobne ešte vzrastať z dôvodu odstúpenia Iránu od jadrovej dohody. Existujú totiž predpoklady, že Irán by mohol pracovať na výrobe atómovej bomby, ako to uvádza welt.de.


Americký kongres Trumpovi "pristrihol krídelká"
Snemovňa schválila rezolúciu o obmedzení prezidentových právomocí voči Iránu. Schválenie rezolúcie v Senáte, kde majú na rozdiel od Snemovne prevahu republikáni, je menej pravdepodobné. Čítať ďalej
10 | 01 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR