"Baby-Hitler", alebo aj "eko fašista"
10 | 01 | 2020 I Karolína Kristínová

Komentár Rab Íren


Nemecký satirický časopis Titanic v roku 2017 vyvolal rozruch zverejnením príspevku na sieti Twitter, v ktorom zobrazil  predsedu víťaznej strany v rakúskych parlamentných voľbách Sebastiana Kurza s dokresleným krížom zameriavača na hrudi a nápisom prirovnávajúcim ho k nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi.


Konečne môžeme zabiť malého Hitlera, komentoval nemecký časopis rakúske voľby.


Možno týmto spôsobom chceli získať rakúskych predplatiteľov časopisu. Išlo o taký "tradičný" nemecký humor avšak pobúrenie Rakúšanov bolo obrovské. Rakúska a nemecká polícia začali spoločné vyšetrovanie a nakoniec v Berlíne zistili, že nedošlo k zločinu alebo k prejavom nenávisti.



Bol to iba vtip, starý dobrý nemecký vtip.

Tento vtip „použila“ Civilná mimovládna organizácia s názvom Mission Lifeline. Sebastiana Kurza nazvali nielen malým Hitlerom, ale aj krajne pravicovým. Kurz vo svojom silvestrovskom rozhovore pre  Bild povedal, že značný počet utopených migrantov s Stredozemnom mori spôsobuje najmä prítomnosť civilných námorných záchranných člnov. Podľa neho by bola bez nich situácia lepšia. Stále viac ľudí túži po Európe v dôsledku záchranných snáh humanitárnych civilistov. Tí, ktorí si myslia, že robia dobre, skutočne prispievajú k počtu obetí. Okrem toho nevedomky podporujú pašerákov ľudí.



Je ťažké sa orientovať v Kurzovi. 

Tam, kde je ministrom zahraničných vecí, formuje vládu v koalícii so socialistami, inokedy s pravicovými populistami vytvára vládu, teraz je so Zelenými, pravdepodobne preto, že ich ešte neskúsil. Je to skutočný „dúhový politik“. 


Vladimír Maľšev: Návrat Sebastiana Kurza
Komentár Vladimíra Maľševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
01 | 10 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Najnovšie sa vyjadrila mimovládna organizácia Mission Lifeline, že "Krajina bez mora nie je zodpovedná za záchranu na mori. A nemal by otvárať ústa ten, ktorý s pravicovým, skorumpovaným partnerom, presadzuje rasovú politiku vyhostenia,“ uviedli záchranári zo Sea- Watch, odvolávajúc sa na škandál "Strache Ibiza".


Nemecká kapitánka, Carola Rackete  išla ešte ďalej a nazvala Kurza eko-fašistom. "Takto chce byť Rakúsko pevnou zelenou európskou pevnosťou? "


Nemôžeme však počúvať každé slovo Rackete aj keď jej svet venuje veľkú  pozornosť. Nedávno združenie Globart označil Racketeovú za Človeka roka. Podľa Globartu Carola je mladá, odvážna žena, ktorá prežila život ako kapitánka v Stredomorí a poskytla tisícom ľudí na celom svete vzorec správania. Minulý rok sa stala stelesnením premýšľajúcej hrdinky našej doby, ktorá žiada o reguláciu EÚ pri záchrane na mori a je tiež aktivistkou za ochrany klímy.


Carola Rackete na konci ceremoniálu svoje ocenenie odovzdala mladému afganskému utečencovi, ktorý si to podľa nej zaslúži viac, ako ona, keď zachránil seba a päť spoločníkov na moriaj bez toho, aby vedel plávať. Gumený čln sa prepichol a začal sa potápať. Všetci však ako zázrakom prežili.


Stručne povedané, Sebastian Kurz si musí veľmi dávať pozor na svoje prejavy. V Európe a aj doma. Nová rakúska vláda sa práve vytvorila a už požaduje rýchlejšie vybavovanie žiadostí o azyl vo Viedni. Nie vyhostenie, ale povolenie žiadostí. Mnohí čakajú až šesť rokov, aby posúdili štatus utečenca! Rakúsky socialistický komunálny politik Omar Al-Rawi to pripisoval pomalosti úradov. Zabudol dodať, že sú to odvolania proti zamietnutiu, ktoré poskytujú tak dlhú čakaciu dobu. Odvolanie sa dobrovoľne rieši mimovládnymi organizáciami, ktoré povzbudzujú a zastupujú zamietnutých žiadateľov o azyl.


Salvini von, migranti dnu
03 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič

Omar Al-Rawi sa narodil v Bagdade a začal pôsobiť aj ako dobrovoľnícky aktivista vo Viedni. Od roku 2002 je poslancom SPÖ na Mestskej rade vo Viedni, je mestským radcom a zodpovedá aj za integráciu rakúskeho islamského spoločenstva, ktoré založil. Ako  angažovaný ľavicový politik dúfa, že nová zeleno-tyrkysová rakúska vláda bude mať konečne kladné hodnotenie irackých žiadostí o azyl. Tam je a bude vojna, takže všetci Iračania sú považovaní za utečencov, rovnako ako tak boli ešte nedávno považovaní Sýrčania.


Omar Al-Rawi je v Rakúsku dosť „otáznou“ osobnosťou. Založil tiež rakúsku moslimskú iniciatívu, podporovateľa hnutia Moslimského bratstva, ktoré je neprijateľné dokonca aj pre islamské spoločenstvo. Okrem toho rakúski liberálni moslimovia tvrdia, že sa stretáva s extrémnymi zahraničnými Salafistami. Nie je jasná ani politická úloha Omara Al-Rawiho a občas  požadujú aj jeho rezignáciu. Napríklad kvôli jeho antisemitským provokáciám mal problémy s izraelskou komunitou vo Viedni. Komunita ho vyzvala, aby opustil politický život a nepodporoval konflikty medzi moslimami a Židmi v Rakúsku.


Z tohto rakúskeho sociálneho, verejného a domáceho politického chaosu je možné vyfiltrovať len samotnú globálnu rozmanitosť. Dnes je v Rakúsku 1,7 milióna ľudí s prisťahovaleckým pôvodom, jedna pätina celkovej populácie. Prisťahovalci uprednostňujú veľké mestá a štyridsať percent Viedenčanov sú cudzinci. Prisťahovalci najprv emigrujú, potom sa integrujú a následne založia organizácie obhajoby zodpovedajúce ich vlastnej kultúre. Šikovnejší prevezmú politickú úlohu v počiatočnej ľavici, aby zastupovali záujmy migrantov na všetkých úrovniach v štáte, ale aj v provinciách a samozrejme, najmä v Nationalrate.


Kto vie, dokedy budú rakúšania svoj parlament aj naďalej nazývať Národnou radou.


V sýrskom Idlibe platí od štvrtka prímerie
10 | 01 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR