USA nedali šéfovi iránskej diplomacie víza, nedostane sa do OSN
07 | 01 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR
Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpova v pondelok odmietla vydať víza iránskemu ministrovi zahraničných vecí Mohammadovi Džavádovi Zarífovi, ktorý sa chcel vo štvrtok zúčastniť na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku na tému dôležitosti dodržiavania Charty OSN. Na svojej stránke o tom s odvolaním sa na tri nemenované diplomatické zdroje informoval časopis Foreign Policy.

Časopis pripomína, že tým boli porušené podmienky dohody o ústredí Spojených národov z roku 1947, podľa ktorej sú Spojené štáty všeobecne povinné umožniť zahraničným diplomatom prístup do sídla OSN. Washington však tvrdí, že môže odmietnuť víza z dôvodov "bezpečnosti, terorizmu a zahraničnej politiky".

Ministerstvo zahraničných vecí USA aj hovorca OSN Stephane Dujarric sa pre agentúru Reuters nechceli k odmietnutiu víz bezprostredne vyjadriť. Misia Iránu pri OSN v stanovisku uviedla, že zaznamenala takéto informácie v médiách, ale od USA alebo OSN nedostala nijaké oficiálne oznámenie.

Zasadnutie BR OSN i Zarífova cesta boli naplánované ešte pred najnovšou eskaláciou napätia medzi Washingtonom a Teheránom vyvolanou zabitím iránskeho generála Kásema Solejmáního pri útoku amerického dronu minulý týždeň.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo sa v posledných mesiacoch snažil obmedziť Zarífovi, zdatnému diskutérovi, ktorý študoval v Spojených štátoch a má rozsiahle kontakty s americkými novinármi, počas jeho predchádzajúcich návštev v Spojených štátoch pohyb po New Yorku. V júli mal umožnené vzdialiť sa iba niekoľko ulíc od sídla OSN, takže nemohol poskytovať rozhovory alebo navštíviť univerzity. Pompeo toto rozhodnutie obhajoval tvrdením, že ani americkí diplomati sa nemôžu voľne pohybovať v Iráne.

Spojené kráľovstvo nalieha na Bagdad, aby umožnil ich vojakom pokračovať v „dôležitej práci“
Vláda Spojeného kráľovstva vyjadrila nesúhlas s irackým uznesením požadujúcim vyhostenie zahraničných vojakov, pričom to argumentovala tým, že britskí vojaci zohrávajú v krajine zásadnú bezpečnostnú úlohu. Čítať ďalej
06 | 01 | 2020 | Marek Molnár