Južná Kórea presúva vojenský arzenál do Soulu, kvôli neistote v súvislosti s Pchjongjangom
07 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Ako uvádzajú štátne médiá, Južná Kórea presunula do svojho hlavného mesta Soul mobilný raketový systém Patriot. Presun je súčasťou úsilia o ochranu pred ich severným susedom.


Systém Patriot, ktorý bol predtým umiestnený v provincií Severný Gyeongsang, bol presunutý do areálu za prezidentskou kanceláriou. Presun sa údajne uskutočnil začiatkom tohto mesiaca.

V správe sa tiež uvádza, že systém je údajne vybavený raketami, ktoré sú schopné zostreliť lietadlo vo výške približne 20 - 40 km.

Rozhodnutie o premiestnení systému nastalo po niekoľkých varovaniach od Pchjongjangu, vrátane hrozby, ktorá naráža na odhalenie novej strategickej zbrane „v blízkej budúcnosti“.

Prezident Mun Če-in v utorok vyhlásil, že Južná Kórea musí posilniť svoje vzťahy s Pchjongjangom, a zároveň vyzval na obnovenie dialógu medzi týmito dvoma štátmi.

Na začiatku roka vedúci predstaviteľ Severnej Kórey Kim Čong-un oznámil, že Pchjongjang nedodrží svoje predchádzajúce jadrové sľuby, pokiaľ USA nezmenia svoju politiku.

USA nasadili 6 strategických bombardérov B-52 na základňu v Indickom oceáne
Americké letectvo vysiela šesť strategických bombardérov Stratofortress B-52 na ostrov Diego Garcia, kde sa nachádza tajná vojenská základňa v Indickom oceáne. Presun bombardérov súvisí s eskaláciou napätia po vražde najvyššieho iránskeho... Čítať ďalej
07 | 01 | 2020 | Marek Molnár