USA nasadili 6 strategických bombardérov B-52 na základňu v Indickom oceáne
07 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Americké letectvo vysiela šesť strategických bombardérov Stratofortress B-52 na ostrov Diego Garcia, kde sa nachádza tajná vojenská základňa v Indickom oceáne. Presun bombardérov súvisí s eskaláciou napätia po vražde najvyššieho iránskeho generála.


Bombardéry budú „k dispozícii na operácie proti Iránu, ak budú potrebné,“ informovala o tom v pondelok Barbara Starr z portálu CNN, pričom citovala nemenovaného amerického predstaviteľa.



Zdá sa, že presun bombardérov bol potvrdený aj leteckými pozorovateľmi, ktorí sledovali najmenej dva bombardéry pri odlete z leteckej základne Barksdale v Louisiane.



 

Rozmiestnenie bombardérov B-52 nie je jediné v posledných mesiacoch. Štyri ďalšie bombardéry s dlhým doletom boli vyslané na leteckú základňu Al Udeid v Katare už v máji minulého roka, za účelom boja proti "Iránskej hrozbe".

Spojené kráľovstvo nalieha na Bagdad, aby umožnil ich vojakom pokračovať v „dôležitej práci“
Vláda Spojeného kráľovstva vyjadrila nesúhlas s irackým uznesením požadujúcim vyhostenie zahraničných vojakov, pričom to argumentovala tým, že britskí vojaci zohrávajú v krajine zásadnú bezpečnostnú úlohu. Čítať ďalej
06 | 01 | 2020 | Marek Molnár