Rusko zničí dve zo svojich najsilnejších strategických jadrových rakiet
06 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Rusko má v tomto roku demontovať dve zo svojich medzikontinentálnych balistických rakiet z obdobia sovietskej éry - rakety, ktoré sú stále považované za najsilnejšie na svete. ICBM R-36M2 sú všeobecne známe pod menom SS-18 Satan.


Dve rakety, ktoré sú v súčasnosti skladované vo vojenskom priestranstve v ruskom Urali, budú zničené do konca novembra. Spoločnosť Interfax informovala o zmluve o ich demontáži. Rakety, ktoré majú hmotnosť 52 ton, budú demontované na šrot, pretože obsahujú pomerne veľa cenných materiálov.

Každý „Satan“ obsahuje najmenej 1,2 kg zlata, približne 19 kg striebra, niekoľko gramov platiny, takmer 6 ton železa a 20 ton neželezných kovov. Zvyšok rakiet je určený na recykláciu a likvidáciu.

Reuters / Gleb Garanich


Demontáž oboch rakiet sa bude riadiť postupom stanoveným v Dohode o znížení strategických zbraní medzi USA a Ruskom (New Start), posledná dohoda o zbrojení, ktorá stále platí. Platnosť dohody sa má skončiť v roku 2021, zatiaľ čo Moskva opakovane naliehala na Washington, aby prediskutovali jej predĺženie.

R-36M2 sú považované za najsilnejšie rakety na svete, aj napriek skutočnosti, že hrôzostrašné zbrane sú už dosť staré. Starnúce rakety zo sovietskej éry sa majú nahradiť novými raketami RS-28 Sarmat, ktoré už boli úspešne otestované. Rakety Sarmat budú schopné niesť akýkoľvek typ jadrovej hlavice vrátane najmodernejšieho nadzvukového systému Avangard, ktorý prijala ruská armáda na konci roku 2019.

V blízkosti amerického veľvyslanectva v Bagdade dopadli 3 rakety
Silne opevnené iracké veľvyslanectvo, vrátane amerického veľvyslanectva, bolo terčom raketového útoku, pri ktorom došlo k dopadu dvoch projektilov a tretí dopadol v blízkom okrese. Čítať ďalej
06 | 01 | 2020 | Marek Molnár