Španielskom zmieta kríza. Podarí sa ju konečne zastaviť?
05 | 01 | 2020 I Dominik SImon

Španielske kráľovstvo sa už viac ako rok nachádza v politickej neistote. Dôvodom je podľa portálu Eurozprávy.cz predovšetkým nestabilná vnútropolitická situácia v krajine spôsobená neutíchajúcimi snahami Kataláncov o nezávislosť v ich regióne a dvoma vlaňajšími nerozhodnými voľbami. Ani z novembrových volieb nevzišiel jasný víťaz, ktorý by v Cortes generales získal potrebnú väčšinu. Aktuálne pôsobiaci premiér Pedro Sánchez bol preto poverený zostavením koalície - tá sa teraz zdá byť na dosah viac ako za celý uplynulý rok. Vznikne v budúcom týždni v Španielsku konečne vláda?


V posledných všeobecných voľbách, ktoré sa v Španielsku konali v novembri, opäť zvíťazili socialisti Pedra Sáncheza. V parlamente však obsadili iba 120 kresiel z 350, na získanie väčšiny v parlamente tak potrebujú partnerov, a to predovšetkým regionálne strany. Za účelom vytvorenia koalície sa k socialistickej PSOE už po voľbách pripojila ľavicová, až krajne ľavicová, strana Unidas Podemos, na čele ktorej stojí politik Pablo Iglesias.

PSOE spoločne s Podemos však stále nedosahujú potrebnej väčšiny. Spoločne teraz obsadzujú 155 kresiel, a vyjednávania o vládnej koalícii tak stále pokračujú.

V nadchádzajúcom týždni sa očakáva, že by rokovania o koaličnej vláde mohli značne pokročiť. Navyše, ak sa nájde zhoda medzi stranami, vznikne tak prvá koaličná vláda od konca diktatúry generála Francisca Franca. Sánchez sa teraz spolieha predovšetkým na menšie regionálne strany, ktoré mu už skôr vyjadrili svoju podporu. Jedná sa primárne o katalánsku ľavicovú republikánsku stranu ERC (Esquerra Republican de Catalunya). Najstaršiu separatistickú katalánsku politickú stranu.

ERC by Sánchezovi zabezpečila ďalších 13 kresiel a spoločne s podporou ľavicových strán, či dokonca regionálnej baskickej strany, by doterajší socialistický premiér mohol pokračovať vo výkone svojej funkcie. V nadchádzajúcich dňoch (tento víkend a v utorok) sa totiž bude hlasovať o dôvere v jeho vznikajúcu koaličnú vládu. ERC už pred pár dňami vyjadrila, že sa dvoch hlasovaní o dôvere v premiéra zúčastňovať nebude. Táto skutočnosť by v druhom hlasovaní mala Sánchezovi zabezpečiť viac hlasov v jeho prospech ako proti nemu.

Väznený katalánsky líder Junqueras má imunitu, rozhodol súd EÚ
Väznený katalánsky politik Oriol Junqueras získal svojím májovým zvolením mandát europoslanca a spoločne s ním aj poslaneckú imunitu. Rozhodol o tom vo štvrtok Súdny dvor Európskej únie. Madrid tvrdí, že Junqueras poslancom nie je, lebo mandát... Čítať ďalej
20 | 12 | 2019 | Dominik Simon


Prísľub podpory socialistickej koalície však nebude zadarmo. Sánchez Kataláncom z ERC prisľúbil začatie rozhovorov medzi centrálnou madridskou a katalánskou vládou na odblokovanie a doriešenie politického konfliktu, ktorý krajinu sužuje od katalánskeho referenda za nezávislosť v roku 2017. Situácia sa vyhrotila v priebehu kampane pred vlaňajšími novembrovými voľbami - dominantnou témou strán sa stal práve katalánsky separatizmus, ktorý najmä pravicové a extrémne pravicové strany (napr. VOX) neuznávajú a stavajú sa k nemu veľmi antagonisticky.

Momentálne nie je isté či ľavicová koaličná vláda v najbližších dňoch v Španielsku skutočne vznikne. Isté však je, že ak sa tak stane, bude sa jednať o prvú koaličnú španielsku vládu od doby, kedy sa krajina pred 44 rokmi vrátila k demokracii. S programom, ktorý už skôr Sánchez spoločne s Podemosom predstavil, chce vytvoriť spravodlivejšiu a podľa jeho slov aj progresívnejšiu a modernú španielsku spoločnosť.