Väznený katalánsky líder Junqueras má imunitu, rozhodol súd EÚ
20 | 12 | 2019 I Dominik Simon

Väznený katalánsky politik Oriol Junqueras získal svojím májovým zvolením mandát europoslanca a spoločne s ním aj poslaneckú imunitu. Rozhodol o tom vo štvrtok Súdny dvor Európskej únie. Madrid tvrdí, že Junqueras poslancom nie je, lebo mandát neprevzal, a imunitu preto nemá. Informuje agentúra Reuters.




"Spravodlivosť prišla z Európy. Naše práva a práva 2 000 000 občanov, ktorí za nás hlasovali, boli porušené. Zrušenie trestov a sloboda pre všetkých!" napísal Junqueras na Twitteri.

Súdny dvor Európskej únie dal jednému zo separatistických vodcov za pravdu v spore s ústrednými španielskymi úradmi. Podľa neho bude španielska justícia musieť požiadať Európsky parlament, aby Junquerasovi imunitu odobrali, ak ho chcú naďalej väzniť.

Najvyšší španielsky súd vymeral v októbri vodcovi katalánskej ľavice 13 rokov väzenia za predvlaňajšie protiústavné referendum o nezávislosti tohto autonómneho regiónu. Jeho advokáti tvrdia, že mal proti trestnému stíhaniu imunitu už od svojho májového zvolenia.

"Osobe, ktorá je zvolená do Európskeho parlamentu, patrí status poslanca v dôsledku a odo dňa vyhlásenia výsledkov volieb," konštatoval vo štvrtok súd únie. Podľa sudcov náleží Junquerasovi imunita, ktorá mu mala umožniť osobné prevzatie mandátu. To mu však španielsky súd nepovolil, lebo bol politik vo väzbe kvôli vtedy ešte prebiehajúcemu procesu.

Na imunitu europoslanca sa odvoláva napríklad aj bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont, ktorý bol tiež v máji v Španielsku zvolený europoslancom. Ani on sa nezúčastnil preberaní mandátov novozvolených poslancov v španielskom parlamente, pretože je na úteku pred miestnej justíciou. Tá ho viní zo vzbury tiež kvôli referendu z roku 2017.

Katalánskych lídrov exemplárne odsúdili na dlhoročné tresty
Tresty odňatia slobody v rozmedzí deväť až 13 rokov vymeral súd deviatim z dvanástich súdených lídrov. Čítať ďalej
14 | 10 | 2019 | TASR