Krvavý somálsky teror sa môže dostať aj do Európy
02 | 01 | 2020 I Karolína Kristínová

AŠ-ŠABÁB zatiaľ pôsobí v Afrike, ale jej členovia už môžu byť aj naši susedia


Pri teroristickom útoku v Somálsku zahynulo tucet ľudí, napriek prítomnosti medzinárodných jednotiek, extrémistov nevedeli poraziť. Odborník v rozhovore pre  Magyar Nemzet varoval, že teroristi sa môžu dostať do Európy a pre utečencov sa môžeme  stať atraktívnym cieľom.


V sobotu vybuchla nálož umiestnená v nákladnom aute v somálskej metropole Mogadiš. Bombový útok na frekventovanom kontrolnom stanovišti si podľa agentúry Reuters vyžiadal najmenej 90 životov, väčšinou študentov. Je to jeden z najkrvavejších útokov v histórii Somálska, aký Mogadiš kedy zažil.


K zodpovednosti za sobotný útok sa doposiaľ nikto neprihlásil, ale podobné útoky somálske úrady takmer vo všetkých prípadoch pripisujú militantom zo skupiny  aš-Šabáb napojenej na teroristickú organizáciu al-Káida.


Pravdepodobne sa militanti nemohli dostať cez bezpečnostné stanovisko. Samovražedný atentátnik radšej odpálil bombu skôr, než stihli zasiahnuť bezpečnostné sily. To by tiež vysvetľovalo, prečo sa skupina aš-Šabáb ešte k útoku nepriznala. Vo svojich naratívoch bojujú proti zahraničným kresťanom, preto je ťažké vysvetliť, prečo zabili ženy, deti, študentov” – vysvetlil možné motívy výbuchu Viktor Marsai, lektor na Národnej univerzite štátnej služby.


Propagandu proti Rusku robí i OSN (Alexander Mezjaev)
Komentár Alexandra Mezjaeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
01 | 01 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

V Somálsku sa často vyskytujú podobné tragédie, takmer každý týždeň. Militanti nedávno zaútočili na hotel v hlavnom meste, ale pravidelne útočia aj na zahraničné vojenské základne. Do boja proti teroristom aš-Šabáb sa zapojila po boku somálskej armády a jednotiek Africkej únie tiež armáda Spojených štátov. Ale extrémistov nedokážu zastaviť. 


Podľa znalca sa napriek tomu situácia mierne zlepšila. „Tieto neuveriteľne ničivé teroristické útoky svedčia o oslabení aš-Šabábu. Dokazujú, že organizácia, ktorá predtým ovládala veľkú časť južného Somálska a hlavného mesta, je v súčasnosti výrazne potlačená“ uviedol Viktor Marsai.


Pripomenul, že oblasť, kde pôsobí aš-Šabáb, má veľkosť troch štátov ako je Maďarsko. „Teraz Africká únia prichádza s operáciou v ktorej bude pôsobiť 21 000 vojakov s podporou kontingentu približne 500 amerických špeciálnych síl. Krajiny Európskej únie a Turecko vykonávajú iba školiace úlohy. Odhaduje sa, že na zaistenie bezpečnosti by bolo potrebných až 200.000 vojakov,“ vysvetlil. Dodal, že  teroristická skupina je extrémne zaintegrovaná do somálskej spoločnosti, čo predstavuje tiež veľký problém. 


Vo svojej ideológii je organizácia úzko spojená s al-Káidou a globálnym džihádizmom. Väčšina zakladajúcich členov  bojovala proti sovietskym a neskôr proti koaličným silám. Avšak, aš-Šabáb je predovšetkým somálsky fenomén.


Viktor Marsai, ktorý tiež pôsobí ako riaditeľ v Inštitúte pre migračné štúdie, uviedol, že hoci teroristická organizácia pôsobí vo východnej Afrike, existujú príklady zatýkania bývalých členov teroristickej organizácie už aj v Európe. Nedávno bol v Nemecku identifikovaný vrah zo skupiny aš-Šabáb. 


Skutočným nebezpečenstvom je, že džihádisti prichádzajú zo Somálska do Európy!- varuje odborník. Zo Somálska  uteká veľa ľudí, ale zväčša sa dostanú len do okolitých krajín. 


Somálsko má asi 14 miliónov obyvateľov, takže väčšina okolitých štátov migrantov „absorbuje“. Do Európy sa však už niektorí z nich dávno dostali. Od začiatku 90. rokov ich môže byť rádovo niekoľko tisíc, ale stále prichádzajú aj ďalší Somálčania.


Británia alebo Švédsko sú už teraz domovom vveľkých somálskych komunít, zdôrazňuje hrozby migrácie Viktor Marsai.


Johnson sľubuje novú kapitolu pre krajinu, "desaťročie prosperity"
Britský premiér Boris Johnson vo svojom novoročnom posolstve avizoval, že chce po sporoch okolo brexitu otvoriť novú kapitolu pre Spojené kráľovstvo. Čítať ďalej
01 | 01 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR