Kim Čong-un ohlásil koniec moratoria na jadrové zkúšky. KLDR hrozí novými zbraňami
01 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Severokórejský vodca Kim Čong-un na rokovaní vládnucej strany vyhlásil, že KĽDR nemá dôvod predlžovať svoje moratórium na skúšky jadrových zbraní a rakiet dlhého doletu. Na porade vedenia vládnucej strany tiež ohlásil, že svetu čoskoro predvedie novú strategickú zbraň. Informuje agentúra Reuters.


"Nemáme žiadny dôvod byť ďalej jednostranne spútaní týmto záväzkom," uviedol Kim Čong-un na rokovaní špičiek Kórejskej strany práce (KSP). Jadrové odstrašovanie je podľa severokórejského vodcu nevyhnutné voči hrozbám z Washingtonu, ktorý pokračuje vo vojenských cvičeniach s Južnou Kóreou.

Posťažoval sa tiež na "gangsterské sankcie a nátlak". Kritizoval Washington tiež za premárnenie času k dialógu. Ak USA nezmení nepriateľskú politiku voči Pchjongjangu, KĽDR bude pokračovať vo vývoji strategických zbraní, varoval. "Svet čoskoro uvidí novú strategickú zbraň v držbe KĽDR," avizoval.

Americký minister zahraničia Mike Pompeo v reakcii na Kimove vyhlásenie vyjadril nádej, že si Severná Kórea radšej vyberie mier než vojnu. "Pri týchto verejných oznamoch nezostáva než dúfať, že si predseda Kim vyberie inú cestu," povedal Pompeo televízii Fox News. "Dúfame, že predseda Kim urobí správne rozhodnutie - zvolí mier a prosperitu pred konfliktom a vojnou," dodal.

Polícia našla v drevenej loďke päť tiel a dve hlavy, zrejme sú z KĽDR
28 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR


Pompeo v televízii CBS vyjadril hlboké sklamanie nad tým, že Kim Čong-un porušil záväzky, ktoré dal prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Sám Trump pred novinármi tvrdil, že naďalej verí vo vôľu severokórejského vodcu pristúpiť na jadrové odzbrojenie KĽDR, hoci Kim Čong-un o niekoľko hodín skôr oznámil odstúpenie od moratória na jadrové skúšky a skoré predvedenie novej strategickej zbrane. "Podpísali sme dohodu o denuklearizáciu. To bola prvá veta zo schôdzky v Singapure. Myslím, že dodrží svoje slovo, takže uvidíme, ako to bude," vyhlásil Trump pred novoročnými oslavami vo svojej prázdninovej rezidencii na Floride.

Spojené štáty žiadajú, aby sa Pchjongjang vzdal vývoja jadrových zbraní, a až potom chcú odvolať sankcie uvalené na KĽDR za jej jadrové a raketové zbrojné testy. Pchjongjang požaduje postupné rušenie hospodárskych sankcií výmenou za čiastkové kroky v odzbrojovacom procese. Rokovania o denuklearizáciu KĽDR sa ocitli na mŕtvom bode od neúspešného februárového summitu Trumpa s Kim Čong-unom v Hanoji.

Rusko a Čína navrhujú zmierniť sankcie proti KĽDR, Spojené štáty sú proti
17 | 12 | 2019 | Dominik Simon