Maďarská migračná politika sa nezmenila
30 | 12 | 2019 I Karolína Kristínová

Maďarská migračná politika sa nezmenila a vláda nepodporuje nelegálny prílev a presídlenie migrantov, uviedol poradca predsedu maďarskej vlády pre vnútornú bezpečnosť na pondelkovej tlačovej konferencii v Budapešti.


György Bakondi uviedol, že vláda poskytuje podmienky na ochranu maďarských hraníc a nepovolí politickému tlaku. "Urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme zachovali bezpečnosť Maďarov, hraníc a štátu," dodal poradca.


V roku 2019 sa až 15 573 cudzincov pokúsilo o nelegálny vstup do Maďarska. Minulý rok bol počet nelegálnych vstupov 6 000.


V období od januára do konca septembra tohto roku bolo v Európskej únii (EÚ) podaných 473 215 nových žiadostí o azyl, čo je v porovnaní s rokom 2018 nárast o 8,6 percenta. Podľa oznámenia hraničnej agentúry EÚ (Frontex) od januára do konca októbra tohto roku evidovali 120 000 nelegálnych prekročení hraníc.


Noví prisťahovalci sa vyhýbajú registrácii pri vstupe a vo viacerých krajinách sa snažia podať nelegálne žiadosti o azyl - uviedol György Bakondi a dodal, že migračný tlak na balkánskej ceste sa výrazne zvýšil.


Poradca pre vnútornú bezpečnosť Maďarska uviedol, že štyrmi dôležitými črtami európskej migračnej situácie sú rozhodnutia EÚ o posilňovaní agentúry Frontex v oblasti anonymných kreditných kariet, humanitárnych víz a Maltskej dohody.  Podrobnejšie pokračoval, že v Španielsku v tomto roku zaregistrovali viac ako 31 000 migrantov, z toho  viac ako 25 000 osôb sa dostalo do krajiny cez more.


„Američania musia opustiť región“: Irán tvrdí, že 1. spoločné cvičenia s Čínou a Ruskom posiela jasný odkaz pre USA
Iránske spoločné námorné cvičenia s Ruskom a Čínou vysielajú jasný odkaz pre Spojené štáty a ich spojencov, aby si držali odstup od ich regiónu, uviedol iránsky veliteľ námorných síl. Čítať ďalej
30 | 12 | 2019 | Marek Molnár

V Taliansku až do septembrovej zmeny vlády migrácia  klesla a zaregistrovali  len niečo okolo 11 000 migrantov. Maďarský poradca uviedol, že Grécko zaznamenalo tento rok výrazný nárast migrantov o 44 % s viac ako 73 000 migrantmi a asi 41 000 migrantmi na ostrovoch v Egejskom mori.


György Bakondi informoval, že podľa  oznámenia komisára OSN pre utečencov registrujú na Balkáne takmer 112 000 migrantov, čo je v porovnaní s minulým rokom nárast o 40 percent.


Podľa neho je v Turecku zaregistrovaných takmer 3,7 milióna utečencov. Turecké hraničné úrady zadržali 414 tisíc migrantov, dobrovoľne sa vrátilo 370 tisíc Sýrčanov a 110 tisíc cudzincom pridelili turecké občianstvo. Turecko tiež plánuje repatriovať jeden milión Sýrčanov. OSN však očakáva, že sa v Turecku objaví 350 000 nových utečencov.


Podľa Bakondiho však v roku 2019 nastali zmeny v oblasti migrácie, najmä v jej hlavných smeroch - občianstva prisťahovalcov a „postoja a prejavu“ európskej populácie. V Európe sa zlepšil dohľad na vonkajších hraniciach, čiastočne aj vďaka zničeniu islamského štátu, ako aj zlepšenej prevencii teroristických útokov.


Zároveň sa nezmenila „masa“ nelegálnej migrácie, jej financovanie, činnosť mimovládnych organizácií, finančná a organizačná úloha organizácií „Soros“, ako aj anonymita príchodov a migrácia spojená s organizovaným zločinom. Bakondi zdôraznil, že na „proti migračné“ krajiny je stále vyvíjaný tlak. Na rok 2020 predpovedá, že na programe bude „revitalizácia“ dohody medzi EÚ a Tureckom. Hlavný poradca pre bezpečnosť Maďarska napokon vyjadril dôveru v budúcu migračnú politiku Európskej komisie. V tejto chvíli má podľa neho najmä nelegálna migrácia v Afrike a Ázii oveľa väčšie rezervy.


Maďarský minister zahraničia: USA by chceli vidieť viac imigrantov v Európe
Americká veľvyslankyňa Colleen Bellová sa počas svojho vystúpenia na Korvínovej univerzite v Budapešti pustila do maďarskej vlády a dostala odpoveď. Informuje portál ceskoaktuálne.cz . Čítať ďalej
30 | 12 | 2019 | Dominik Simon