Poľsko si pre Putinove výroky predvolalo ruského veľvyslanca
28 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič / TASR

Poľské ministerstvo zahraničných vecí si v piatok povolalo ruského veľvyslanca vo Varšave Sergeja Andrejeva po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin v uplynulých dňoch opakovane obvinil Poľsko z toho, že môže za vypuknutie druhej svetovej vojny. Informovala o tom agentúra AP.


Výroky prezidenta Putina a ďalších ruských predstaviteľov sa podobajú "stalinistickému naratívu dejín" a "propagande totalitného štátu", uviedol námestník poľského ministerstva zahraničných vecí Marcin Przydacz.

Putin v predošlých dňoch kritizoval rezolúciu prijatú Európskym parlamentom, v ktorej sa píše, že za druhu svetovú vojnu nesie zodpovednosť Sovietsky zväz (ZSSR). Putin toto tvrdenie nazval "čírym nezmyslom".

V Moskve bola ukradnutá Stalinova limuzína, ktorá má hodnotu až 2,8 milióna dolárov
V Moskve bolo ukradnuté starožitné auto ZIS-115 - ťažko obrnená limuzína, ktorou jazdil aj sám Josif Stalin. Odhaduje sa, že chýbajúce vozidlo má hodnotu približne až 2,8 milióna dolárov. Čítať ďalej
27 | 12 | 2019 | Marek Molnár


Dva týždne po tom, ako Tretia ríša 1. septembra 1939 napadla Poľsko, zaútočil z východu na Druhú poľskú republiku aj Sovietsky zväz. Stalo sa tak na základe tajných dodatkov paktu o neútočení medzi ZSSR a Nemeckom.

Ruskí predstavitelia však tvrdia, že Moskva bola k útoku na Poľsko donútená neschopnosťou Západu postaviť sa efektívne proti agresii Tretej ríše.