V Moskve bola ukradnutá Stalinova limuzína, ktorá má hodnotu až 2,8 milióna dolárov
27 | 12 | 2019 I Marek Molnár

V Moskve bolo ukradnuté starožitné auto ZIS-115 - ťažko obrnená limuzína, ktorou jazdil aj sám Josif Stalin. Odhaduje sa, že chýbajúce vozidlo má hodnotu približne až 2,8 milióna dolárov.


Incident, ktorý sa uskutočnil cez noc v severnej časti ruského hlavného mesta, ohlásil predajca. Vzácne vozidlo, ktoré bolo zaparkované v garáži, bolo ukradnuté šiestimi ľuďmi, ktorí sa do nej vlámali a ukradli ho pomocou odťahovacieho vozidla.



Muselo to byť celkom veľké odťahovacieho vozidlo, pretože limuzína váži neuveriteľných 4,2 ton. Vozidlo sa vyznačuje veľmi ťažkým pancierovaním schopným odraziť guľku ráže FMJ zo vzdialenosti 25 metrov (vrátane zásahov do okien), ako aj výbuchu granátu.

Avšak nie je jasné, prečo vzácne vozidlo bolo zaparkované v normálnej (a zjavne nie dobre stráženej) garáži, keďže v rokoch 1949-55 bolo vyrobených iba 56 kusov tohto typu. Auto bolo inšpirované limuzínou ZIS-110 a tvorcovia urobili všetko, čo bolo v ich silách, aby boli obe tieto vozidlá nerozoznateľné.

Zatiaľ čo ruské médiá incident široko propagovali, zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne oficiálne informácie.

VIDEO: Pri havárií lietadla v Kazachstane zomrelo 15 cestujúcich
Minimálne 15 osôb zomrelo pri havárií osobného prúdového lietadla spoločnosti Bek Air, ktoré letelo do hlavného mesta Nursultan z mesta Alma Ata, pričom na palube bolo až 100 ľudí. Čítať ďalej
27 | 12 | 2019 | Marek Molnár