Zákaz Wikipedie v Turecku bol protiústavný
26 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič / SITA

Erdoganov režim odstavil Wikipediu po tom, ako odmietla zmazať informácie, že sponzoruje Islamský štát.


Zákaz internetového portálu Wikipedia, ktorý sa rozhodla turecká vláda pred vyše dvoma rokmi zablokovať, pretože sa jej nepáčili niektoré články na ňom, bol protiústavný. Rozhodol o tom vo štvrtok turecký Ústavný súd. Autoritárskej vláde prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sa v tejto otázke postavilo desať odvážnych sudcov Ústavného súdu, podľa ktorých vláda porušila slobodu prejavu. Šiesti sudcovia sa postavili na stranu vlády. Turecko rozhodlo o zablokovaní Wikipedie pre tureckých používateľov v apríli 2017 po tom, čo požiadalo Wikipediu, aby vymazala niektoré články, a tá to odmietla s odôvodnením, že cenzúra je pre ňu neprípustná.

Predmetom sporu boli na Wikipedii zverejnené informácie o podozreniach, že Turecko skryto financuje teroristickú sieť Islamský štát a pomáha jej. Erdoganov režim vtedy vyhlásil, že aj Wikipedia sa stala súčasťou "ohováračskej kampane" voči jeho krajine.

Vláda v Ankare zatiaľ na rozhodnutie Ústavného súdu nereagovala, nie je preto jasné, či a kedy Wikipediu v Turecku odblokujú.

VIDEO: Indická polícia zverejnila video, na ktorom je možné spozorovať demonštrantov so zbraňami
Indická polícia tvrdí, že nové zábery CCTV kamery slúžia, ako jasný dôkaz proti protestujúcim, ktorí počas nepokojov strieľali na policajtov. Čítať ďalej
26 | 12 | 2019 | Marek Molnár