Monika Beňová hľadala pomoc u Mariana Kočnera: Chcela protekčný kontakt v banke
21 | 12 | 2019 I Gabriel Matta
Po tom, čo bývalý príslušník SIS Peter Tóth odovzdal polícii telefón Mariana Kočnera, mnohí začali mať bezsenné noci. Sudcovia, politici, podnikatelia a ďalší sú podľa informácií, ktoré priniesol portál Plus 7 dní, ešte na rade.

Kočner nekomunikoval iba cez aplikáciu Threema. Svoj "biznis" si dohadoval aj cez klasické SMS správy, alebo cez aplikácie WhatsApp či Viber. O radu aj o pomoc Kočnera žiadala aj europoslankyňa Monika Beňová. Používala však pri tom nešifrovanú aplikáciu WhatsApp. Vtedy jej zrejme ani nenapadlo, že by ich spoločné správy niekedy vyšli na povrch. Tobôž nie štyri roky staré.

Beňová pýtala Kočnera pomoc pri kontakte na bankára Marcela Kaščáka:
„Majo, čauko, nepoznáš náhodou Kaščáka z TB? Náhodou? Niečo by som potrebovala,“ písala Beňová na jeseň v roku 2015 Kočnerovi.

Europoslankyňa sa zaujímala aj o to, či má Kočner s Kaščákom obzvlášť blízky vzťah. Kočner nezaváhal a rovno sa Moniky opýtal, s čím je treba pomôcť.
„Chcem kúpiť jednu firmu a majú tam úver. Chcem previesť ten úver aj so všetkým na moju novú firmu. Majú ešte doplatiť 1,8. Ja ho preberiem, ale oni s tým musia súhlasiť,“ vysvetľovala Kočnerovi politička cez telefón. Kočner sa pýtal, či má firma na niečo záložné právo. „Na celý pozemok, asi 7,2 milióna eur, odhad,“ ozrejmila mu Beňová.

Kočnerova Threema: Peter Tóth volal s veľvyslancom Weissom hneď po vražde Kuciaka
Bývalý predseda SDĽ a diplomat blízky Smeru o rozhovore s Kočnerovým komplicom mlčí. Čítať ďalej
19 | 12 | 2019 | Gabriel Matta


Beňová sa podľa týchto informácií zrejme snažila získať pozemok v hodnote 7,2 mil. EUR za úver vo výške 1.2 mil. EUR, ktorý by aj s dlhom previedla na "svoju" firmu. Potrebovala však na to súhlas banky a stým potrebovala pomoc od Kočnera. Kočner ju uistil, že jej pomôže.
„Môžeme sa k tomu stretnúť? Poviem ti, ako to urobiť.“
Europoslankyňa však kvôli výkonu poslaneckého mandátu nemohla prísť osobne a preto za seba poslala náhradu:
„Som v Štrasburgu, ale pošlem ti Klča mladého.“
Kočner s tým súhlasil:
„O. k., nech mi volá,“ odpovedal jej na to.

Ľubomír Klčo, ktorý bol Beňovej asistentom, sa po­dľa správ Kočnerovi neskôr skutočne ozval.

Monika Beňová dnes tvrdí, že ju to síce mrzí, ale nič také si vraj nevybavuje, píše Plus 7 dní.  „Od roku 2002 nie som v žiadnej firme. Možno som pre niekoho chcela kontakt. S pánom Kaščákom sa nepoznám, nestretla som sa s ním ani osobne. Ani neviem, či som s ním telefonovala, ale nevylučujem, že to tak bolo,“ povedala.

Kočnerova Threema usvedčuje aj Imreczeho
Exšéf daniarov popieral kontakty s mužom, ktorý zarába na štáte. Boli však spolu na „poháriku“. Čítať ďalej
19 | 11 | 2019 | Gabriel Matta