„Nedovolíme vonkajším silám zasahovať do Hongkongu a Makaa,“ prehlásil čínsky prezident
20 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Čína pevne stojí proti zahraničným silám, ktoré chcú zasahovať do politiky jej regiónov, uviedol čínsky vodca Si Ťin-pching po tom, čo sa Washington otvorene postavil proti protivládnym demonštrantom v Hongkongu.


Ťin-pching sa vyjadril v piatok počas cesty do Makaa - čínskeho samosprávneho mesta na južnom pobreží.

"Musím zdôrazniť, že zaoberanie sa záležitosťami Hongkongu a Makaa je výlučne vnútornými záležitosťami Číny a zahraničné sily by si mali držať odstup," uviedol.

Minulý mesiac USA prijali zákon, ktorý umožňuje sankcionovať úradníkov v Hongkongu a v Číne za zaobchádzanie s demonštrantmi. Peking to ale označil za pokus zasahovania do vnútorných záležitostí Hongkongu.

Bývalá portugalská kolónia, Makao, sa vrátila do Číny v roku 1999, dva roky potom, čo sa Hongkong oslobodil od Británie. Podobne ako Hongkong, aj Makao sa riadi zásadou „jedna krajina, dva systémy“, podľa ktorej majú regióny autonómiu v hospodárskych a vládnych záležitostiach. Mesto sa vyvíja ako centrum hazardných hier a niekedy sa označuje ako „ázijské Las Vegas“.

Na Floride zatkli Číňanku, chcela fotiť v Trumpovej luxusnej rezidencii: Tento rok to bol už druhý pokus!
Na pozemok amerického prezidenta Donalda Trumpa v jeho floridskom sídle Mar-a-Lago vnikla občianka Číny. Pretože odmietla odísť, bola zatknutá. Informovala o tom dnes s odvolaním sa na políciu agentúra Reuters. Tento rok je to už druhý podobný... Čítať ďalej
19 | 12 | 2019 | Žaneta Hurbanová