Exilových katalánskych politikov chráni europoslanecká imunita
20 | 12 | 2019 I Gabriel Matta

Španielsko nemôže stíhať katalánskych politikov, ktorých už chráni europoslanecká imunita. Najskôr by museli požiadať europarlament o jej zbavenie. Informujú tvnoviny.sk


Dvaja katalánski separatistickí politici dostali v piatok plnú poslaneckú akreditáciu Európskeho parlamentu. Stalo sa tak aj napriek snahe Španielska, ktoré im bránilo ujať sa poslaneckých mandátov. Rozhodol o tom súd Európskej únie.


Bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont a jeho minister zdravotníctva Toni Comín dorazili do budovy EP v Bruseli, aby si prevzali svoje preukazy poslancov pred davom reportérov. "Je to deň radosti - nielen pre nás, ale všetkých, ktorí veria v Európu založenú na vôli jej občanov," vyhlásil Puigdemont, už so svojím modrým parlamentným preukazom. "Je to dôkaz, že stojí za to bojovať," dodal.


Puigdemonta a Comína zvolili do Európskeho parlamentu v májových eurovoľbách. Svojich kresiel sa však nemohli ujať, pretože žijú v dobrovoľnom exile v Belgicku. Nezúčastnili sa ani na slávnostnej prísahe španielskych europoslancov, ktorú španielske zákony vyžadujú.


Obaja patria ku katalánskym politikom a aktivistom, ktorých Madrid obviňuje z protištátnej činnosti pre účasť na organizácii zakázaného referenda o nezávislosti Katalánska z roku 2017.


Vo štvrtok Súdny dvor EÚ rozhodol, že členom EP prislúcha poslanecká imunita od chvíle, keď sú zverejnené výsledky eurovolieb, pričom by im malo byť umožnené ujať sa svojich kresiel.


Erdogan nalieha na moslimské krajiny, aby prestali obchodovať v „cudzej mene“
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý je striktne proti americkému doláru, vyhlásil, že moslimské krajiny by mali prejsť na obchodovanie v ich národných menách, ak nechcú byť zasiahnuté obchodnými vojnami. Čítať ďalej
20 | 12 | 2019 | Marek Molnár