Americké sankcie nezastavia dokončenie ruského plynovodu do Európy, prehlásil hovorca Kremľa
19 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Posledné americké sankcie zamerané na ruský plynovod Nord Stream 2, ktorý bude dodávať zemný plyn do Nemecka, projekt nezastavia, uviedol v stredu prezident tlačovej agentúry Dmitrij Peskov.


"Predpokladáme, že [Nord Stream 2] bude dokončený," povedal novinárom, keď sa ho opýtali, či by americké sankcie mohli viesť k pozastaveniu výstavby.

Peskovove vyhlásenie nasledovalo po schválení návrhu zákona Senátom USA, ktorý by sankcionoval spoločnosti zapojené do výstavby stavby Nord Stream 2. Očakáva sa, že ju podpíše prezident USA Donald Trump koncom tohto týždňa.

Po schválení Bieleho domu budú mať spoločnosti, ktoré pracujú na projekte Nord Stream 2, 30 dní na to, aby ukončili ich zapojenie na projekte.

Medzi európske spoločnosti zapojené do projektu patria nemecké energetické spoločnosti Wintershall a Uniper, francúzska nadnárodná spoločnosť Engie, britsko-holandský ropný a plynový gigant Royal Dutch Shell a rakúska energetická spoločnosť OMV.

Hovorca Kremľa nazval možné sankcie „priamym porušením medzinárodného práva“ a „ideálnym príkladom nekalej súťaže a rozšírenia ich umelej dominantnosti na európskych trhoch“.

Tiež povedal, že Washington „ukladá európskym spotrebiteľom drahšie a nekonkurencieschopnejšie výrobky - drahší zemný plyn“.

Trump sa na predvolebnom zhromaždení posťažoval na svinstvá, ktorým musí čeliť
Hlasovanie podľa neho ukázalo "hlbokú nenávisť a pohŕdanie" demokratov voči voličom. Čítať ďalej
19 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič / SITA