Prvá továreň Huawei mimo Číny? Komponenty k sieti 5G by sa mohli vyrábať v Európe
18 | 12 | 2019 I Dominik SImon

Čínska spoločnosť Huawei Technologies, ktorá je najväčším svetovým výrobcom telekomunikačných zariadení, chce v Európe otvoriť továreň na výrobu komponentov pre siete piatej generácie (5G). Išlo by o prvú výrobu podniku Huawei mimo Čínu. Informovala o tom dnes agentúra AFP. Predseda správnej rady firmy Liang Chua v rozhovore s agentúrou tiež odmietol obvinenia, že Huawei sa dopúšťa špionáže pre čínsku vládu.


"Čo sa týka technológií 5G, plánujeme vyrábať svoje produkty a komponenty v Európe," povedal Liang. "Teraz zisťujeme, či je prevádzka továrne v Európe realizovateľná," dodal. Kde by továreň mohla stáť, neuviedol. Spomenul len, že harmonogram "môže prípadne byť veľmi rýchly".

Spojené štáty firmu Huawei už dlhšiu dobu obviňujú z krádeží technológií a špionáže pre vládu v Pekingu, čo Huawei odmieta. Washington firmu vylúčil z budovania 5G sietí a k rovnakému postupu nabáda aj svojich spojencov. Spojené štáty tiež zaradili Huawei na čiernu listinu, čo znamená, že americké podniky potrebujú špeciálne povolenie, ak chcú tejto firme dodávať svoje produkty.

Český Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB) vlani v decembri označil technológie Huawei a ďalšie čínske firmy ZTE za bezpečnostné riziko.

"V Číne neexistuje zákon, ktorý by od firiem vyžadoval, aby poskytovali (vláde) informácie," uviedol Liang. "Ak by sa tak v budúcnosti stalo, takúto požiadavku odmietneme," dodal.

V roku 2017 pritom v Číne vošiel do platnosti zákon, ktorý nariaďuje "všetkým organizáciám a občanom, aby podporovali národné snahy zhromažďovať informácie a aby v tejto veci spolupracovali", pripomenula agentúra AFP.

Nemecká telekomunikačná spoločnosť si vybrala Huawei, aby jej pomohla vybudovať 5G sieť a to aj napriek tlaku USA
Jeden z popredných nemeckých mobilných operátorov, Telefónica Deutschland, sa obracia na spoločnosti Huawei a Nokia, aby jej pomohli s rozvojom národnej siete 5G, ignorujúc tlak USA. Čítať ďalej
12 | 12 | 2019 | Marek Molnár