MIMORIADNA SPRÁVA: Odsúdili šéfredaktora časopisu Zem a Vek Rostasa
16 | 12 | 2019 I aktuality, SITA

Rostasovi udelili pokutu. Ak ju nezaplatí, hrozí mu väzenie.





Šéfredaktora časopisu Zem a Vek Tibora Eliota Rostasa v pondelok odsúdili za rozširovanie extrémistických materiálov. Ako prvé o tom informovali Aktuality.




Súd uložil Rostasovi pokutu vo výške 4.000 eur, ktorú ak nezaplatí, hrozí mu nepodmienečný trest odňatia slobody na tri mesiace.

Tento štát kašle na robotníkov, je čas lepšie organizovať obranu pracujúcich
Nerád to hovorím, ale prišlo na moje slová. Samsung Galanta zatvorí dve prevádzky, zruší celú výrobu, kde sa skladajú televízory (ponechá iba koncový baliaci a montážny proces) a budúci rok prepustí 900 zamestnancov. Čítať ďalej
16 | 12 | 2019 | Eduard Chmelár


Rostasa odsúdili za článok Klin Židov medzi Slovanmi, ktorý bol publikovaný v máji 2017. "Rostas v článku citoval viacero slovenských dejateľov z 19. storočia, ktorí sa o Židoch zmieňovali ako o úžerníkoch a zdieračoch," píšu Aktuality.

Európania idú do geta (Irina Chorevová)
Komentár Iriny Chorevovej, umelkyne Čítať ďalej
16 | 12 | 2019 | Zuzana Perželová


Vydavateľ a šéf časopisu Zem a Vek čelil obžalobe pre šírenie extrémistických materiálov, hanobenie národa a podnecovanie rasovej nenávisti. V článku Klin Židov medzi Slovanmi z mája 2017 Tibor Eliot R. uvádzal citácie na adresu židov, ktoré pripisuje historickým osobnostiam ako Matej Bel, Andrej Kmeť, Jozef Miloslav Hurban alebo Svetozár Hurban Vajanský. „To, čo nájdeme v historických spisoch od najväčších slovenských dejateľov, by si dnes bez sociálnej a mediálnej smrti nemohol dovoliť napísať nikto. Ba dokonca zákony, ktorým sme dovolili, aby nad nami vládli, by nás priviedli až k samotnému vylúčeniu zo spoločnosti,“ napísal napríklad v článku.

Pred súdom minulý týždeň deklaroval obžalovaný svoju nevinu s tým, že pri opísaní článku využil exaktné citácie historických osobností. Zdôraznil tiež, že v článku vyzýval k solidarite a vzájomnosti národov a odmietol akékoľvek výzvy k nenávisti.