"Na rozdiel od opozície SNS nerobí teatrálne tlačovky, ale poctivo pracuje na riešeniach pre ľudí", tvrdí Danko
15 | 12 | 2019 I SITA

Slovenská národná strana využila všetky možnosti v koalícii, aby spravila čo najviac pre občanov. Opozícia a médiá neustále kriminalizujú, je na mieste ukázať ľuďom pozitívne signály, že sa môžu mať lepšie. SNS preto pre nich vybojovala maximum. Vyhlásil to predseda strany Andrej Danko v nedeľných reláciách na TA3 a RTVS.


Ľudom sú každodenne servírované zlé a negatívne správy. Nehovorí sa o ničom pozitívnom. Je nutné im pripomínať, že štát a politici sú tu na to, aby im pomáhali v zlom čase a aby pracovali pre nich. „Verím, že ľudia pochopia, že SNS pre nich vybojovala množstvo vecí. Zdvihli sme minimálne dôchodky, naviazali sme ich na priemernú mzdu, našim starým mamám a otcom tak ročne pribudne v peňaženke takmer o 700 eur viac, zrušili sme daňové licencie pre podnikateľov, zaviedli sme rekreačné poukazy, zrušili sme koncesionárske poplatky pre penzistov a mnoho mnoho ďalšieho,“ priblížil predseda SNS.

To všetko sa podarilo aj napriek komplikovanej situácii v koalícii. Nie je žiadnym tajomstvom, že v Smere-SD vládne vybičovaná nálada a existujú spory medzi predsedom strany Robertom Ficom a premiérom Petrom Pellegrinim. „Pellegrini prináša do súčasnej politiky Smeru nóvum. Hovorí, že by si vedel predstaviť vládu aj s Kiskom aj s Progresívnym Slovenskom. To je úplne iná rétorika, ako mala strana Smer doteraz,“ zareagoval šéf národniarov na otázku o možnom vytváraní koalície po voľbách. Zároveň však zdôraznil, že namiesto zbytočnej nadpráce opozície, ktorej prieskumy ukázali, že sa majú spájať a naopak vylučovať iné strany z povolebnej spolupráce, SNS nepôjde do vlády jedine s ĽSNS. Čas, ktorý iní politici venujú teatrálnym tlačovkám, tak SNS využila na reálne riešenia a opatrenia pre ľudí. „Pán Sulík mi pripomína reláciu Snívajte s nami. Zatiaľ čo však on iba hovorí, ja môžem menovať stovky vecí, ktoré som spravil aj v Národnej rade SR či pre občanov,“ kontroval svojho partnera v diskusnej relácii. V komparácii s ním napríklad predseda parlamentu inicioval zreštaurovanie parlamentnej kuchyne, zaviedol inštitút čestnej stráže, poslanci SNS obnovili kaplnku na Bratislavskom hrade, predseda Národnej rady dokonca na hrad kúpil lehátka z vlastných financií. Taktiež prinavrátil na hrad kultúrne akcie. „Nedávno sa konal šachový turnaj napríklad. Po pánovi Sulíkovi ostala v parlamente len knižnica,“ dodal.

Taktiež na rozdiel od neho v emócii vybičovanej atmosfére nepoložil vládu, ale pracoval a reálne priniesol množstvo opatrení občanov. „A chceme ísť ďalej. Chcel by som znížiť DPH na všetky potraviny, Slovenská republika má totiž jednu z najvyšších DPH v Európe. Vidím veľký priestor na realizáciu zmien v dôchodkovom systéme. Slovensko potrebuje dokončiť diaľnice, čo sa nikdy nepodarí, ak sa nezrealizujú veci, o ktorých neustále hovorím. Som za zdravú a rozumnú pôžičku, v porovnaní s Rakúskom máme veľký priestor na to, aby sme si požičali na cesty, keďže na ne eurofondy nestačia,“ vymenoval Danko.

Kritiku, ktorá zaznieva z úst niektorých analytikov, vníma ako predvolebný boj. „Analytik, ktorý dostáva niekoľkotisícový plat nemôže hovoriť, že nemáme pomôcť ľuďom, ktorí nemajú dať čo do úst,“ krútil hlavou.

Prvé tri roky vo vláde predseda parlamentu označil ako vysokú školu politiky. „Niekedy sa zakokcem, pribudli mi šediny. Ale zároveň som nazbieral obrovské kontakty, pribudli mi skúsenosti, urobil som nesmierne veľa a verím, že ľudia ocenia reálne kroky, ktoré sme pre nich urobili,“ zhodnotil.

V závere diskusie svojmu rečníckemu rivalovi Richardovi Sulíkovi venoval ako dar sošku vojaka čestnej stráže. „Je predvianočný čas a ja verím v dobro v ľuďoch,“ adresoval Sulíkovi napriek vášnivej diskusii.