O odpisy z registra trestov požiadalo elektronicky vyše 60-tisíc učiteľov
15 | 12 | 2019 I SITA

Viac ako 60-tisíc učiteľov využilo v decembri možnosť požiadať cez internet o odpis z registra trestov, ktorý potrebujú na dokázanie svojej bezúhonnosti. Agentúru SITA o tom informovalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Dodalo, že sa vyskytli individuálne problémy, tie však podľa neho neboli spôsobené elektronickým systémom, ktorý vraj záťaž zvládol. Učitelia môžu požiadať o odpis elektronicky prostredníctvom rezortného informačného systému (RIS) od nedele 1. decembra.


Elektronický systém môžu využiť aj zamestnanci, ktorí nie sú zaregistrovaní v RIS-e. Ak učitelia nechcú zadávať údaje elektronicky, môžu tak ako predtým prísť osobne na okresné úrady v sídle kraja. Učitelia majú možnosť aj odmietnuť dať svoje údaje. Ministerstvo pri zavedení elektronického požiadania o odpisy upozornilo pedagógov, aby si prihlasovanie časovo rozložili tak, aby nezaťažili systém hneď v prvý deň. Išlo pritom o 126-tisíc pedagogických a odborných zamestnancov.

Lehota na poskytnutie údajov je do 31. decembra 2019. Poslanci ju z pôvodného dátumu 31. máj 2020 v septembri skrátili takzvaným prílepkom k zákonu o fonde na podporu športu. Slovenská komora učiteľov už začiatkom októbra upozorňovala, že učitelia nemajú dostatok informácií, ako postupovať.

Pôvodne ministerstvo avizovalo elektronizáciu odpisov už na november. Aplikačnú pomôcku, teda návod pre školy, vydalo ministerstvo školstva v novembri. Novelu zákona o pedagogických zamestnancoch, ktorá obsahuje povinnosť pre učiteľov preukázať svoju bezúhonnosť, prijali poslanci v závere júna s účinnosťou od 1. októbra. Reagovali na medializovaný prípad zneužitia maloletého žiaka 51-ročným učiteľom.