Zvyšovanie daní pre ľudí aj podnikateľov, sebe vysoké platy a 400 nových úradníkov
14 | 12 | 2019 I Peter Bachan

Bratislava včera ohlásila zvýšenie dane z nehnuteľnosti pre ľudí, ktorí vlastnia byty a domy, niekde až o 100%. V ešte väčšej miere sa to dotkne živnostníkov a malých podnikateľov. Ale je to vôbec potrebné?


Príjmy hlavného mesta sa zvýšili od roku 2013 (kedy bol primátorom Milan Ftáčnik) z 213 miliónov na 318 miliónov v roku 2019. Vláda príspela Vallovi 25 miliónov a na ďalších 50 miliónov si chce mesto vziať úver.(z toho 17,5mil v r.2020).

Vedenie mesta Bratislavčanom dlhuje poctivé vysvetlenie, prečo v čase, kedy má k dispozícii dostatok financií, takto likvidačne zvyšuje dane z nehnuteľností. Primátor Vallo by mal tiež vysvetliť prečo na jednej strane vyťahuje peniaze od ľudí a od podnikateľov a na strane druhej si zvýšil plat na rekordných 6048 eur.

Na Magistrát prijal ďalších 400 zamestnancov (150 TPP a 250 dohodárov) a pre svoj Metropolitný inštitút vytiahol z rozpočtu 1,4 milióna EUR navyše.

Odhlasovallo sa to! Primátor Bratislavy má plat, aký by mu závideli aj kolegovia v zahraničí!
Podľa rozlohy a počtu obyvateľov bratislavský primator Matúš Vallo zarobí trojnásobne viac ako pražský a sedemnásobne ako jeho londýnsky kolega. Nebudeme brať do úvahy priemernú mzdu na Slovensku, pretože ak by si to prečítal napríklad primátor... Čítať ďalej
22 | 11 | 2019 | Attila Molnár

Naozaj musia rozpočet mesta v tejto situácii zachraňovať ľudia?

Najhoršie je, že najväčší dopad to bude mať na ľudí s najnižšími príjmami, na mladé rodiny, ktoré krvopotne splácajú hypotéky, aby mohli bývať vo svojom. Rovnako to zasiahne dôchodcov, ktorí chcú dožiť vo vlastných domoch. Do kože týchto ľudí sa mestskí poslanci a primátor Vallo so svojimi zbohatlíckymi kamarátmi zjavne nevedia vžiť. Toto opatrenie je jedno z najmenej citlivých a najmenej sociálnych, aké si dokážeme na komunálnej úrovni predstaviť.

Čaputová, Vallo, Truban - sú "noví" politici len produktom, ktorých musia "vyrobiť" mágovia marketingu?
Do parlamentných volieb nám ostáva necelý polrok, a "spod kameňa" opäť vyskakujú "noví" politici. Nie je to však prvýkrát, čo sa tak deje. Čítať ďalej
23 | 09 | 2019 | Peter Bachan