Čaputová, Vallo, Truban - sú "noví" politici len produktom, ktorých musia "vyrobiť" mágovia marketingu?
23 | 09 | 2019 I Peter Bachan

Do parlamentných volieb nám ostáva necelý polrok, a "spod kameňa" opäť vyskakujú "noví" politici. Nie je to však prvýkrát, čo sa tak deje.


Dokonalý príklad je strana Progresívne Slovensko - jej predseda Michal Truban, primátor Bratislavy Matúš Vallo a prezidentka Zuzana Čaputová. Každý z nich už má za sebou nejaké škandály, ktoré ale pomerne zvládli, dokonca aj Truban s jeho drogovým škandálom.

Drogový škandál Michala Trubana otvoril Hlavný denník ako prvý. Čítajte viac:

Truban okúsil, čo je to slovenská politika, a sype si "biely popol" na hlavu. Kauza drog ešte nekončí
Včera sa objavili informácie o tom, ako mal predseda Progresívneho Slovenska Michal Truban uverejniť ešte v roku 2007 príspevok na portáli blackhole.sk, kde sa malo spomínať, že ho čaká ešte predaj "5 gramov bieleho". O čom to... Čítať ďalej
10 | 08 | 2019 | Peter Bachan


„Nie som dokonalý politik,“ zhodnotil vtedy na konci škandálu Truban, ktorý najprv zapieral a zľahčoval situáciu tým, že najprv hovoril o "jednom jointe" na vysokej škole, no nakoniec musel priznať farbu - na svojom videu sa ospravedlnil, priznal sa k užitiu LSD a sypal si popol na hlavu. Či tak robí doteraz, vie len jeho svedomie.

V jeho prípade mal však veľké šťastie - na percentách to strane neubralo, Truban to ustál a má po probléme, ktorý už bude musieť len odkomunikovať v predvolebných debatách.

Na mieste je však stále otázka "piatich gramov bieleho", o ktorých písal na stránke blackhole.sk. Expremiér Robert Fico a jeho spolustraníci takmer pri každej príležitosti naznačujú podozrenia z predaja drog, ktoré by podľa nich mala šetriť polícia.

NAMIESTO VÝPLATY DOSTALI DROBNÉ: Druckerovi kazí povesť košický poslanec, ktorý nevyplatil dohodnutú sumu
Mali zbierať podpisy pre bývalého ministra zdravotníctva a vnútra Tomáša Druckera, namiesto výplaty však dostali drobné. Čítať ďalej
23 | 09 | 2019 | Peter Bachan


Ďalším príkladom je prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa prvýkrát objavila na očiach verejnosti už pri kauze "Pezinská skládka".

„Pôvodne som chcela študovať psychológiu. Považujem za zmysluplné robiť prácu, ktorá je službou niečomu dôležitému. Environmentálne otázky majú blízko k najdôležitejším hodnotám, a to sú život a zdravie. Ako právnička som sa teda začala venovať aj týmto kauzám,“ povedala ešte dávno v rozhovore pre miestny časopis Pezinčan.

V roku 2001 začala spolupracovať so združením Via Iuris, od roku 2010 bola zapísaná ako advokátka. Vo Via Iuris sa venovala témam „Verejná kontrola verejnej moci“, „Zodpovednosť verejných činiteľov“, a tiež téme účasti verejnosti na rozhodovaní o veľkých investičných zámeroch.

V roku 2008 sa konalo najviac verejných protestov ohľadom spomínanej skládky, kde nakoniec až v roku 2013 Najvyšší súd SR zrušil jej povolenie. „Celá naša komunita sa chcela ubrániť ďalšej obrovskej záťaži, ktorú sa nám mocenský valec usiloval nezákonne do mesta pretlačiť. Spojili sme sa a po 14 rokoch sme to vyhrali,“ víťazne vtedy povedala Čaputová.

Nič ale nie je také ružové, ako sa na prvý pohľad zdá.

FICO PRIPOMENUL, KTO JE "ŠÉF": Sociálne balíčky vymenil za opozičné návrhy, prezentuje ich za vlastné
Zatiaľ čo poslanec Robert Fico rozprával o "sociálnej žne" a o tom, ako sa Slovensku darí, národ si zapamätal z jeho rozprávania len jedno - že ho každý oslovuje "šéfom". Čítať ďalej
20 | 09 | 2019 | Peter Bachan


Po uskutočnení pojednávania vo veci pezinskej skládky na Súdnom dvore EÚ v Luxemburgu napísal vtedajší primátor Pezinka do časopisu Pezinčan:  V utorok 17. januára sa uskutočnilo konanie vo veci skládky v Novej jame na Európskom súdnom dvore v Luxemburgu."

 Mesto Pezinok a jeho občanov zastupovala advokátska kancelária G. Lehnert, k.s. (konkrétne JUDr. Ján Ondruš a JUDr. Katarína Siváková). Účastníkmi konania za mesto boli aj prednosta Mestského úradu Mgr. Miroslav Šebesta a právnička Mgr. Martina Gaalová.

Rozsudok Súdneho dvora EÚ v slovenčine s menami aktérov je tu, uznesenie Najvyššieho súdu SR, ktoré pojednávaniu v Luxemburgu predchádzalo, nájdete tu. Advokátska kancelária T., s.r.o, ktorá zastupovala 44 občanov, je Advokátska kancelária Tomáš Kamenec, s.r.o..

V akej pozícii teda figurovala na súdoch právnička Mgr. Zuzana Čaputová, ktorá sa až začiatkom roka 2010 stala údajne čerstvou advokátkou?

Podanie na ESD nepripravovala, potvrdil to bývalý primátor Pezinka. Mesto Pezinok sa na jej služby nespoliehalo a využívalo služby advokátskej kancelárie. Takže ani prezidentka Čaputová nemá taký čistý štít, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

K téme čítajte viac:

Čaputová podanie vo veci Pezinskej skládky na Európsky súdny dvor nepripravovala
O tom, že Zuzana Čaputová má problém so svojou advokátskou praxou sme vás už dnes informovali v článku "Vykonávala Čaputová advokátsku prax nelegálne? Prečo sa dala vyškrtnúť zo zoznamu advokátov?" Čítať ďalej
22 | 03 | 2019 | Roman Suchý


Ďalším príkladom úspešného marketingového produktu je primátor Bratislavy Matúš Vallo. Ten síce kandidoval ako nezávislý, no s podporou Progresívneho Slovenska. Najprv ho označovali za "architekta Penty", no táto asociácia sa zrovna neuchytila.

Po jeho nástupe do úradu sa však začali objavovať prvé náznaky "špiny".

Dňa 28.2.2019 mal Matúš Vallo za Hlavné mesto SR podpísať Rámcovú zmluvu o poskytovaní právnych služieb s právnou kanceláriou TaylorWessing e/n/w/c advokáti s.r.o.

Táto zmluva v hodnote 90-tisíc eur, ktorá je oficiálne zverejnená, sa týka právnych služieb v súvislosti s obchodnou spoločnosťou Bratislavská vodárenská spoločnosť , a.s. a Dopravný podnik, a.s.

Tieto podniky sú väčšinovo ovládané mestom Bratislava osobami, ktoré podľa Valla prešli „transparentnými výberovými konaniami“.

Magistrát vtedy potvrdil, že sa Vallo s Palom poznajú „niekoľko rokov“. „Pán Pala je rešpektovaný právnik a jeho advokátska kancelária tiež,“ odpovedalo na otázku Bratislavských novín ohľadom ich vzťahov tlačové oddelenie magistrátu mesta Bratislava.

Noviny sa vtedy zaujímali aj o to, prečo si mesto zvolilo práve túto právnu kanceláriu. Magistrát v odpovedi uviedol, že sa použilo „ustanovenie zákona o verejnom obstarávaní pre obstarávanie zákaziek s nízkou hodnotou“.

To v preklade znamená, že aby bolo všetko „čisté“ podľa zákona, tak okrem kancelárie Palu oslovili aj iné, od ktorých ale dostali vyššie ponuky.

BRATISLAVA: Mestskí poslanci odklepli Vallovi parkovaciu politiku. Poznáme detaily
Bratislavskí mestskí poslanci vo štvrtok jednohlasne odsúhlasili zavedenie parkovacej politiky v hlavnom meste. Jej spustenie v prvých zónach sa očakáva od roku 2021. Čítať ďalej
27 | 06 | 2019 | TASR


To ale nie je všetko. Syn exministra vnútra Vladimíra Palka – Vladimír Palko ml. – vo svojom blogu upozornil na podivné záležitosti, ktoré sa točia okolo bratislavského miestneho zastupiteľstva Staré mesto, kde je poslancom.

„Na minulotýždňom zastupiteľstve som v „pozmeňováku“ navrhol, aby Staromešťania platili v škôlkach iba 30 EUR a nestaromešťania 180 EUR. Za môj návrh hlasovali až traja poslanci. Výsledkom hlasovania zastupiteľstva bolo zvýšenie mesačného poplatku na dieťa z 25 na 45 EUR a pre nestaromešťana 90 EUR,“ napísal vtedy Palko mladší.

Spomínaný rozpočet pripravoval ešte bývalý starosta Starého mesta Radoslav Števčík, ktorý podľa Paľka ml. „škrtol napríklad 51.000 EUR z kapitoly životné prostredie, z toho konkrétne 20.000 EUR určených na čistenie ulíc a vynášanie smetných košov, či 27.000 EUR z kapitoly verejná zeleň, atď.“.

Tieto financie mal potom Števčík nasmerovať „tým správnym smerom“ – 420-tisíc eur išlo na zvýšenie miezd úradníkom, čo znamená približne 12-percentné navýšenie.

Ako s tým ale súvisia Progresívci?

„Team Vallo spolu so Staromestským klubom za to zahlasovali,“ napísal Palko ml. Dokonca ani nová starostka Aufrichtová nezasiahla, priam naopak – do Števčíkovho rozpočtu uroblila jediný zásah, keď na desaťtisícovú cyklotrasu pridala ďalších 50-tisíc eur.

Áno, aj takýto ľudia sú reprezentanti „novej politiky“, ktorú tak rád dáva predseda Progresívcov Michal Truban do popredia. Názor si urobte sami.

KULTÚRA PODĽA PROGRESÍVCOV: Program "nových politikov" je len zbierkou prázdnych floskúl a predzvesťou kultúrnych konfliktov
Volebný program „Bod Zlomu“, ktorý má dokopy 246 strán, včera predstavila koalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu-OD. Keďže málokto číta volebné programy jednotlivých strán, pokúsime sa Vám ich postupne ako-tak... Čítať ďalej
22 | 09 | 2019 | Peter Bachan