Salvádorský súd rozdal 373 členom gangu tvrdé tresty. Odhalil aj kšefty s politikmi
Salvádorský súd dnes poslal do väzenia 373 členov nechvalne známej zločineckej organizácie Mara Salvatrucha. Výšky trestov sa rôznia, niektoré sú v dĺžke až 74 rokov. Podľa agentúry AP o tom informovala tlačová služba príslušného súdu v hlavnom meste San Salvadore.



Počas procesu sa podľa súdnych dokumentov okrem iného potvrdili aj tajné jednania medzi kriminálnymi skupinami a politikmi ohľadom podpory vo voľbách v roku 2014. Potvrdili to predložené dôkazy vo forme videozáznamov, fotografií a prepisov zachytených telefonických rozhovorov.

Predsedajúci sudca Godofredo Salazar v tejto súvislosti kritizoval prokurátorov, že nevzniesli obžalobu voči politikom ako z ľavicového Frontu národného oslobodenia Farabunda Martího (FMLN), tak aj z pravicového nacionalistického republikánskeho spojenectva (ARENA).

Na spomínaných záznamoch boli zachytení dvaja čelný predstavitelia strany ARENA - predseda parlamentu a bývalý primátor San Salvadoru Norman Quijano a aktuálne primátor metropoly Ernesto Muyshondt. A na druhej strane bývalý minister vnútra za vlády FMLN.

Quijano obvinenia odmietol a tvrdil, že sa so zločincami nikdy k žiadnemu vyjednávaniu nezišiel. Muyshondt v rozhovore s miestnou televíziou stretnutie s členmi gangu priznal, avšak tvrdil, že len chcel, aby gang umožnil hlasovať jeho voličom, uviedla AP.

Salvádorská polícia pozatýkala viac ako 400 členov gangu Mara Salvatrucha, známeho tiež ako MS-13, minulý rok v auguste. Šéf salvádorskej polície Howard Cotto vtedy povedal, že cieľom razií bolo narušiť finančné toky a plánovanie zločineckej skupiny.

Salvádorský súd oslobodil ženu odsúdenú za spontánny potrat na 30 rokov
Súd v meste Cojutepeque v stredoamerickom Salvádore oslobodil v pondelok 21-ročnú ženu, ktorá bola pre spontánny potrat odsúdená za vraždu s priťažujúcimi okolnosťami na 30 rokov väzenia. Informovala o tom agentúra DPA. Čítať ďalej
20 | 08 | 2019 | TASR