Ľudia žiadajú exhumáciu tela šéfa kryptoburzy. Heslá si vzal do hrobu!, tvrdia
15 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič

Klienti skrachovanej kanadskej finančnej spoločnosti QuadrigaCX, ktorá bola považovaná za najväčšiu kanadskú burzu kryptomien, žiadajú o exhumáciu tela zosnulého zakladateľa a majiteľa firmy Geralda Cottena. Cotten bol totiž jediný, kto poznal prístupové údaje k uloženým digitálnym peniazom v hodnote 180 miliónov kanadských dolárov (3,1 miliardy korún), firma preto zbankrotovala. Informuje o tom spravodajská stanica BBC.


Už vlani mnohí spochybňovali, že milionár Cotten skutočne zomrel. Špekulovali, že smrť predstieral, aby mohol fondy klientov spreneveriť. Žiadny dôkaz v prospech tejto teórie sa ale vtedy nenašiel.

Gerald Cotten zomrel náhle minulý rok v Indii. Podľa BBC boli príčinou smrti zdravotné komplikácie spojené s Crohnovou chorobou.

Spoločnosť Miller Thomson však teraz uviedla, že sa objavili nové informácie, preto je nutné okolnosti Cottenovej smrti znovu preveriť. Čo je obsahom nových informácií, však nie je známe. Spoločnosť Miller Thomson menom časti približne 115 000 klientov firmy QuadrigaCX, ktorí prišli o svoje elektronické vklady, požiadala políciu o exhumáciu Cottenovho tela z hrobu a o vykonanie pitvy.

Americký historik našiel v Katyni „fašistickú ruku“ (Vladislav Gulevič)
Komentár Vladislava Guleviča (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
14 | 12 | 2019 | Preklad: Redakcia HD


V skrachovanej spoločnosti QuadrigaCX tento rok vykonala kontrolu auditu firma Ernst & Young. V záverečnej správe spomína závažné problémy v tom, ako bola burza spravovaná. Cotten podľa Ernst & Young vytvoril niekoľko účtov pod pseudonymami, ktoré mohli byť na obchodovanie v systéme burzy využité.

Kontrola tiež ukázala, že veľká časť vkladov bola prevedená priamo na Cottena a na subjekty, ktoré na mali väzby priamo na neho. Audítorom sa tiež podarilo získať späť približne 33 miliónov kanadských dolárov (22,5 miliónov EUR).