Francúzsko zvyšuje vek odchodu do dôchodku na 64 rokov
11 | 12 | 2019 I SITA

 Francúzska vláda zvyšuje v krajine vek odchodu do dôchodku z terajších 62 rokov na 64 rokov pre tých, ktorí budú mať nárok na úplnú penziu. Predseda vlády Edouard Philippe podrobnosti dôchodkovej reformy predstavil v prejave, ktorý predniesol v stredu, pričom otvorene povedal, že Francúzi "budú musieť pracovať dlhšie".


Obyvatelia krajiny, ktorí sa narodili po roku 1974, budú musieť pre získanie úplnej penzie pracovať do 64 rokov. Ľudí narodených pred rokom 1974 sa reforma nijako nedotýka, uviedol premiér.

Cieľom nového dôchodkového systému vo Francúzsku je nahradiť komplikovaný systém, ktorého súčasťou sú desiatky špeciálnych privilégií v niektorých sektoroch, ako je napríklad verejná doprava. Philippe uviedol, že zmeny zaručia, že dôchodkový systém bude "čestný a udržateľný".

Francúzska vláda zároveň prvýkrát navrhla zavedenie minimálnej penzie v sume tisíc eur mesačne, na ktorú budú mať nárok tí, ktorí pracovali celý život. Napríklad vo Veľkej Británii je takýto minimálny dôchodok na úrovni 858 eur mesačne.