Väčšina ubytovacích kapacít v Donovaloch je počas víkendov, sviatkov a jarných prázdnin vypredaná
06 | 12 | 2019 I SITA

Rezervačný systém turistického informačného centra (TIC) Info Donovaly je v súčasnosti spojený so 47 subjektmi, medzi ktorými sú hotely, penzióny, ale aj jednotlivé apartmány v známom rekreačnom stredisku. Ako pre agentúru SITA uviedla vedúca infocentra Petra Pondelíková, podľa jej názoru je obsadenosť ubytovacích kapacít na Donovaloch na zimnú sezónu dobrá.


„Na väčšinu víkendov sú podľa informácií z ubytovacích zariadení obsadené všetky kapacity, pričom to isté platí aj pre obdobie od 26. decembra do 6. januára a počas jarných prázdnin,“ konkretizovala vedúca s tým, že počet rezervácií priemerne z roka na rok stúpa. Lyžovačka na Donovaloch sa začína už túto sobotu 7. decembra, keď budú k dispozícii zjazdovky na Záhradišti v celkovej dĺžke 1,2 kilometra.

„Novinkou tohtoročnej sezóny v stredisku Park Snow Donovaly je zmodernizované technické zasnežovanie v lokalite Nová Hoľa a skvalitnenie úpravy zjazdových tratí kúpou jedného z najmodernejších ratrakov,“ povedal pre agentúru SITA marketingový manažér strediska Miroslav Dobrota. Ako ďalej dodal, ich úspešnosť závisí od počasia, preto nedokáže predpokladať, aká bude sezóna. „Môžeme len dúfať, že bude čo najviac snehu a dní s mínusovými teplotami,“ konštatoval manažér.

Počas minulej sezóny bola na Donovaloch priemerná dĺžka pobytu 5,51 dňa a počet prenocovaní 4,51. Vyplýva to zo štatistiky spracovanej na základe vystavených zľavových kariet strediska, na ktoré majú nárok len hostia zmluvných ubytovacích zariadení, teda tí ubytovatelia, ktorí spolupracujú s infocentrom a prevádzkovateľom lyžiarskeho strediska Park Snow Donovaly.

Takýchto kariet vydali od 1. decembra 2018 do 31. marca tohto roka 3 900 a počet prenocovaní evidujú v tomto období celkom 17 584. Národnostná štruktúra týchto hostí sa skladala zo 53,01 percenta Slovákov, 16,99 percenta maďarských turistov, českých návštevníkov bolo 12,17 percenta a poľských 10,17 percenta. Zvyšnú časť ľudí tvorili menšie percentá rôznych národností. „Sezóna 2018/2019 patrila k tým úspešnejším v poslednej dekáde, lyžovalo sa celkovo 115 dní,“ dodal Dobrota.