Prezidentka Zuzana Čaputová udelila milosť mužovi, ktorý neplatil výživne
05 | 12 | 2019 I SITA

 Prezidentka Zuzana Čaputová udelila milosť mužovi, ktorý neplatil výživne a bol odsúdený na 12 mesiacov väzenia. Agentúru SITA o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec. Prezidentka pri posudzovaní žiadosti o milosť zohľadnila okrem právnych aspektov prípadu najmä skutočnosť, že Ľ. H. uhradil celý dlh na výživnom.


Odsúdený je živiteľom rodiny a otcom troch maloletých detí vo veku 3, 7 a 14 rokov. V období rokov 2014 až 2016 spôsobil dlh na výživnom približne 2 450 eur. Ako sa uvádza v tlačovej správe prezidentskej kancelárie, Ľ. H. prechádzal v tom čase zložitým životným obdobím, po zlepšení finančnej situácie uhradil celý svoj dlh na výživnom a o svoje deti sa riadne stará. Ľ. H. nastúpil na výkon trestu odňatia slobody 19. augusta 2019. Žiadosť o milosť odsúdeného podporili aj matky detí, ktoré sa obávajú o zabezpečenie starostlivosti o maloleté deti počas jeho výkonu trestu.

„Prezidentka Slovenskej republiky pri posudzovaní žiadosti o milosť zohľadnila okrem právnych aspektov prípadu najmä tú skutočnosť, že Ľ. H. uhradil celý dlh na výživnom a ďalší výkon trestu odňatia slobody sa javí ako neúčelný. Predovšetkým v záujme zabezpečenia riadnej starostlivosti o tri maloleté deti, odpustila prezidentka SR odsúdenému nevykonaný zvyšok trestu odňatia slobody pod podmienkou, že odsúdený po dobu 12 mesiacov odo dňa udelenia milosti nespácha trestný čin,“ píše sa v tlačovej správe.