Výbuch plynu v dome v Poľsku zabil štyroch dospelých a štyri deti (Aktualizované)
05 | 12 | 2019 I SITA

Z trosiek domu, ktorý sa v poľskom meste Szczyrk zrútil po výbuchu plynu, záchranári vytiahli už telá ôsmich obetí. Ako informoval sliezsky vojvoda Jaroslaw Wieczorek, medzi mŕtvymi, ktorých si táto "strašná tragédia" vyžiadala, sú aj štyri deti. Zhruba stovka záchranárov v mínusových teplotách však naďalej prehľadáva trosky a pátra po ďalších možných obetiach.


Explózia zničila trojposchodový dom, v ktorom žilo deväť členov dvoch rodín, v stredu krátko po 18:00, uviedla hovorkyňa miestnych hasičov Patrycja Pokrzywa. Informácie o počte obyvateľov domu dostala podľa svojich slov od jedného z obyvateľov domu, ktorý v čase incidentu nebol doma. Podľa svedkov bolo výbuch počuť na stovky metrov ďaleko, pričom na susedných domoch vybil okná.

Stredajší výbuch v horskom mestečku viedol k požiaru, ktorý museli hasiči najprv uhasiť, aby sa mohla začať záchranná operácia. "Záchrana sa uskutočňuje vo veľmi ťažkých podmienkach, v nepriaznivom počasí a dyme z trosiek. Väčšina prác sa robí ručne, aby sa nič nedestabilizovalo alebo nikomu neublížilo," uviedol Wieczorek. Na mieste už vyšetrujú polícia a prokurátori.

Hovorca poľskej plynárenskej spoločnosti Artur Michniewicz uviedol, že výbuch zrejme zapríčinil únik plynu z miestneho plynovodu. Z bezpečnostných dôvodov úrady zastavili prívod plynu vo veľkej časti mesta, dodal.

Premiér Mateusz Morawiecki už vyjadril sústrasť príbuzným zosnulých.