NATO je vojna (Eduard Chmelár)
05 | 12 | 2019 I Eduard Chmelár

Za oponou oficiálnych úsmevov západných lídrov sa summit NATO v Londýne usiluje zakryť nepríjemnú skutočnosť, že Severoatlantická aliancia svoje úlohy nezvláda. Francúzsky prezident má pravdu nielen v tom, že Severoatlantická aliancia je v stave klinickej smrti, ale aj v tom, že sa premenila na obchodnú organizáciu. Tápajúca prezidentka Zuzana Čaputová jednoducho nehovorila pravdu, keď tvrdila, že na summite vládla „jednota z hľadiska toho, ako vnímame dôležitosť, ciele a výzvy aliancie“. Jej slová v ten istý deň poprel Emmanuel Macron, keď zdôraznil, že nie je možné tvrdiť, že sa členské štáty zhodujú na budúcich prioritách NATO. Medzi spojencami stále existujú vážne nezhody a buď to slovenská prezidentka nevidí, lebo (ako dávnejšie priznala) sa téme vôbec nerozumie alebo nehovorí pravdu. V každom prípade je v zajatí svojich militantných poradcov z čias Kiskovej éry, ktorí ju na summit vybavili jedinou podradnou úlohou: podať hlásenie o plnení našich „záväzkov“. Na nič iné sa vrchná veliteľka ozbrojených síl SR nezmohla.


Je to strašná správa o stave tejto republiky, keď na nič nemáme vlastný názor, sme iba štatistami pritakávajúcimi plánom veľmocí, neponúkame žiadnu vlastnú iniciatívu a hlava štátu je v jednej zo svojich najdôležitejších právomocí bezradná. V tieni týchto predžutých fráz zanikla jedna z najdôležitejších informácií, ktorá odznela z našich úst na summite: Zuzana Čaputová sa vyjadrila, že „od roku 2024 poskytnú slovenské ozbrojené sily viacero svojich nových stíhačiek F-16 pre potreby Iniciatívy pripravenosti NATO“. Znamená to, že naše vzdušené sily bude možné do tridsiatich dní zapojiť do bojových operácií Severoatlantickej aliancie. Bez schválenia parlamentom.


Táto správa znepokojuje o to viac, aký agresívny a konfrontačný tón zavládol na tomto summite Severoatlantickej aliancie. Vyhlásenie vesmíru za „operačnú doménu NATO“ znamená oživenie programu hviezdnych vojen. Stoltenbergovo vyhlásenie, že NATO sa nechystá rozmiestniť v kozme zbrane má asi takú hodnotu ako keď ubezpečoval, že NATO sa nechystá rozmiestniť v strednej Európe jadrové zbrane – no prirodzene, že nie, lebo týmito zbraňami nedisponuje Severoatlantická aliancia, ale jej členské štáty. A teraz si predstavte, že Spojené štáty napadnú Irán, ten v sebaobrane zostrelí americký satelit a už sme podľa záverov summitu vo vojne. Inými slovami, toto rozhodnutie je ukážkou, aké ľahké bude z regionálneho konfliktu rozpútať svetovú vojnu – v ktorej budú umierať aj naši chlapci za ropné záujmy Spojených štátov. Na toto sme kupovali stíhačky za dve miliardy?


Ešte nebezpečnejšie je rozširovanie počtu nepriateľov (keď za novú hrozbu bola otvorene vyhlásená Čína), čoraz agresívnejšie vyhraňovanie sa voči Rusku a prihlásenie sa k zvyšovaniu zbrojenia, vrátane jadrového. Tieto postoje sa dajú udržať len za cenu čoraz primitívnejšej propagandy a bezostyšného šírenia lží. Žiadať od Pekingu, aby sa Čína „zaradila do poriadku založeného na pravidlách“ (ako to formulovala americká veľvyslankyňa pri NATO znamená žiadať od Pekingu podriadenie sa Washingtonu, a také niečo môže od veľmoci prvej kategórie požadovať len šialenec, ktorý chce vyvolať vojnu. Summit Severoatlantickej aliancie zároveň odignoroval Macronovu výzvu, že Rusko už viac nie je nepriateľom Západu a NATO si musí hľadať novú orientáciu. Toto vyhlásenie nielen pobúrilo Borisa Johnsona a Angelu Merkelovú, ale v záverečnom vyhlásení viedlo ešte k ostrejšiemu vymedzeniu sa voči Rusku ako údajnej agresívnej hrozby pre euroatlantickú bezpečnosť. A hoci členské štáty NATO už dnes vynakladajú tri štvrtiny celosvetových vojenských výdavkov, do piatich rokov stúpnu o ďalších 400 miliárd dolárov, čo je absolútne nezmyselná, samoúčelná až šialená suma, ktorá nemá nič spoločné s obranou, ale len s militarizmom a obchodom so zbraňami. Nikto nedokáže racionálne odpovedať na jednoduchú otázku, načo potrebujeme toľko zbrojiť. Naopak, posilňuje sa význam jadrových zbraní, hoci pápež František len nedávno volal po ich zákaze. Vyhlásenie „Kým budú existovať jadrové zbrane, NATO zostane jadrovou alianciou“ je smiešne a pokrytecké, lebo to sú práve štáty Severoatlantickej aliancie, ktoré odmietajú podpísať Dohovor OSN o zákaze jadrových zbraní.


MIMORIADNE: Rusko musí reagovať na americké vesmírne plány, prehlásil Putin
Rusko sa striktne stavia proti myšlienke vesmírnej militarizácie, uviedol prezident Vladimir Putin. Avšak konanie Spojených štátov a jej spojencov núti Moskvu konkurovať tejto rastúcej hrozbe. Čítať ďalej
04 | 12 | 2019 | Marek Molnár

Reči Zuzany Čaputovej, že sme žili štyridsať rokov v lži a od roku 1989 žijeme v pravde, sú v tom lepšom prípade prázdne propagandistické táraniny, v tom horšom prípade otvorené klamstvo. Neexistuje žiaden právny záväzok, že musíme vynakladať na armádu 2 percentá HDP, iba politický sľub, ktorý nemá nikto odvahu zmeniť. Malé Slovensko so svojimi obrovskými problémami s podfinancovaným zdravotníctvom a školstvom neustále zvyšuje zbrojenie, dnes vynakladá na obranu 1,74 percenta HDP a pioniersky sľubuje, že do piatich rokov zvýši armádne výdavky na 2 percentá HDP (a to ešte nehovorím o svojvoľnej iniciatíve premiéra Pellegriniho, ktorý v návale emócií z návštevy v Bielom dome prisľúbil americkému prezidentovi, že tento cieľ dosiahneme o dva roky skôr, od čoho sa potichu upustilo). Pritom neporovnateľne bohatšie a väčšie Nemecko avizovalo, že do roku 2024 zdvihne vojenský rozpočet na 1.5 percenta HDP a 2 percentá dosiahne najskôr o desať rokov – čo zdôvodnilo tým, že má jednoducho iné priority. Opätovne sa preto pýtam, či je našou prioritou dobehnúť Západ nie vo vzdelaní a životnej úrovni, ale v zbrojení.


NATO sa zmenilo na nebezpečnú zastaranú organizáciu, ktorá dostáva Západ do izolácie od okolitého sveta. Európa sa potrebuje zbaviť týchto prežitých štruktúr studenej vojny, potrebuje úplne novú bezpečnostnú architektúru založenú na obrane a politickej, ekonomickej, sociálnej a environmentálnej stabilizácii blízkeho zahraničia. Je úplne zbytočné, ak naša prezidentka hovorí o potrebe riešenia klimatickej krízy, ak odborníci dlhodobo varujú, že tieto náklady nezvládneme, ak rapídne neznížime zbrojenie a ona pritakáva pravému opaku. Je nemysliteľné, aby si civilizovaná Európa neprirodzene, hystericky a úplne zbytočne znepriateľovala mocenské centrá v Moskve či Pekingu. Kričme napriek propagandistom všetkých farieb: Musíme zaobchádzať s Čínou s takou, aká je, nie s takou, akú si želáme. To isté platí o Rusku. Rusko nie je naším nepriateľom. Naším nepriateľom je strach a nedostatok informácií. Západ sa bude cítiť oveľa bezpečnejšie, keď bude s Moskvou rokovať o odzbrojení, nie posielať jej vyhrážky a päťnásobne zvyšovať počet svojich jednotiek na hraniciach s Ruskom.


Je čas z tohto začarovaného kruhu vystúpiť. Preto na čele hnutia Socialisti.sk presadzujem okamžité znižovanie zbrojenia a presunutie zdrojov do zdravotníctva, školstva, na výstavbu bytov pre mladé rodiny a na riešenie klimatickej krízy. Preto chcem, aby Slovensko podpísalo Dohovor OSN o zákaze jadrových zbraní. Preto vyzývam na verejnú diskusiu o efektívnejšej, lacnejšej a spoľahlivejšej forme obrany ako je súčasné NATO. Preto presadzujem premenu Slovenska na mierový štát, ktorý nebude chodiť kryť zadky vojenským agresorom a upratovať po nich bordel, ale sprostredkovávať mierové rokovania. NATO je prežitok, NATO je nebezpečenstvo, NATO je vojna.


Vojna medzi USA a Severnou Kóreou by mohla vypuknúť „kedykoľvek“, tvrdia severokórejské médiá
Napätie medzi Washingtonom a Pchjongjangom aj naďalej rastie. Severokórejské štátne médiá najnovšie varujú, že konflikt medzi týmito dvoma národmi by sa mohol kedykoľvek zmeniť na vojnu. Čítať ďalej
04 | 12 | 2019 | Marek Molnár