MIMORIADNE: Rusko musí reagovať na americké vesmírne plány, prehlásil Putin
04 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Rusko sa striktne stavia proti myšlienke vesmírnej militarizácie, uviedol prezident Vladimir Putin. Avšak konanie Spojených štátov a jej spojencov núti Moskvu konkurovať tejto rastúcej hrozbe.


"Rusko vždy oponovalo militarizácii vesmíru a vo svojom postoji by chcelo aj pokračovať," uviedol prezident na stretnutí vlády. "Napriek tomu si situácia vyžaduje, aby sme venovali zvýšenú pozornosť posilneniu našej ,orbitálnej skupiny, ako aj nášmu raketovému a vesmírnemu priemyslu," dodal ruský prezident.

Ruská takzvaná orbitálna skupina je zoskupením viac ako 150 satelitov, z ktorých dve tretiny majú aj vojenské využitie. Väčšina z nich je súčasťou vojenských satelitných komunikačných systémov, ale Rusko má aj satelity, ktoré monitorujú vypúšťanie medzikontinentálnych balistických rakiet, ako aj taktických rakiet krátkeho dosahu.

Tento systém bol v posledných rokoch „významne vylepšený“ a úspešne otestovaný počas rozsiahleho vojenského cvičenia v októbri.

Putin minulý mesiac vyjadril znepokojenie nad tým, že USA zaobchádzajú s kozmickým priestorom ako s ďalším potenciálnym prostredím pre vojnu.

Ak bude USA sankcionovať ruský plynovod, Nemecko na to bude reagovať
Berlín zváži protiopatrenia, ak by Spojené štáty uvalili sankcie na plynovod Nord Stream 2, plynovod, ktorý bude dodávať zemný plyn z Ruska do Nemecka, uviedol šéf Výboru pre hospodárske a energetické záležitosti spolkového snemu. Čítať ďalej
04 | 12 | 2019 | Marek Molnár