Vydieral o dva roky mladšieho chlapca
04 | 12 | 2019 I SITA

 Trest dva roky podmienečne za zločin vydierania potvrdil odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 18-ročného Jozefa Bartoša z tohoto mesta. Mladík opakovane atakoval o dva roky mladšieho chlapca Milana, aby mu dal desať eur, inak ho zabije. Tým spáchal opakovací zločin vydierania.


Prvú výzvu adresoval vydierač svojej obeti v septembri 2017. Bartoš pritom vulgárne chlapcovi nadával a kázal mu peniaze doniesť na ním určené miesto v stanovený čas, ináč ho dá pohrýzť psovi. Vydieraný chlapec zo strachu na dohodnuté miesto neprišiel, na čo Bartoš mu cez mobilnú aplikáciu pripomenul, že tie peniaze čaká. O pár dní sa stretli na Námestí SNP v Banskej Bystrici a Bartoš znovu Milana vyzval, aby mu dal tých desať eur, čo mu dlhuje. Vydieraný chlapec mu peniaze z obavy dal.

Bartoš Milana atakoval aj začiatkom januára 2018 s výzvou, aby mu dal desať eur pod hrozbou, že ho zabije. Milan odmietol a Bartošovi povedal, že prípad oznámi polícii. Vydierač mu opäť hrozil bitkou. Trestné oznámenie na vydierača po tom podal Milanov otec. Bartoš na súde tvrdil, že je nevinný. Milanovi vraj peniaze požičal a iba sa domáhal vrátenia dlhu, pritom nevedel, kedy a kde k požičaniu peňazí došlo. Milanov otec i synovi kamaráti však potvrdili, že nikdy si peniaze od nikoho nepožičiaval, pretože mal zabezpečenú kartu na MHD a dostával peniaze na potrebné veci.

Okresný súd v Banskej Bystrici uznal Bartoša za vinného z opakovacieho zločinu vydierania voči dieťaťu ako chránenej osobe. Uložil mu trest odňatia slobody na dva roky s podmienečným odkladom na skúšobnú lehotu dva roky. Proti tomu sa Bartoš odvolal s tým, že je nevinný. Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici poukázal na dôkazy svedčiace proti nemu a prvostupňový verdikt potvrdil.