Vláda stiahla stratifikáciu z rokovania parlamentu
04 | 12 | 2019 I SITA

 Vláda stiahla stratifikáciu z rokovania parlamentu. Na stredajšom hlasovaní to oznámil predsedajúci schôdze Béla Bugár. O novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, nazývanej aj stratifikácia alebo Zdravá zmena, mali poslanci NR SR hlasovať po opätovnom preložení v stredu.


Pri Zdravej zmene malo ísť o novú koncepciu ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorej cieľom bolo zabezpečenie kvalitnej a dostupnej ústavnej zdravotnej starostlivosti pre pacienta. Zmyslom stratifikácie bolo, aby sa špecializovaná zdravotná starostlivosť a niektoré typy, najmä invazívnych alebo operačných zdravotných výkonov koncentrovali do nemocníc, kde na jej poskytnutie majú potrebné zručnosti a skúsenosti, čím sa mala zabezpečiť lepšia kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Rezort chcel novelou zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti zvýšiť bezpečnosť pacienta a vytvoriť predpoklady na zvýšenie kvality poskytovanej ústavnej zdravotnej starostlivosti. Kvalita a efektívne využitie zdrojov mali byť tiež podporené vytvorením úrovní nemocníc (lokálna, regionálna, národná, špecializované a kompetenčné centrá) so zadefinovanými rozsahmi poskytovanej zdravotnej starostlivosti a minimálnymi počtami zdravotných výkonov.

„Stiahnutie reformy nemocníc, ktorá mala ambíciu znížiť zbytočné úmrtia ľudí, je len ďalší dôkaz toho, ako sú predsedovi Smeru Robertovi Ficovi ukradnuté ľudské životy. Ukázalo sa, že mu ide len o voličské hlasy a populizmus, ktorým sa snaží zakryť svoje obludné kradnutie,” konštatovala poslankyňa NR SR za SaS a tímlíderka strany pre zdravotníctvo Jana Cigániková. Pre vládu sú podľa nej aj na konci volebného obdobia dôležitejšie dohody a kšefty ako zachraňovanie životov. „Je to však aj ďalší smutný dôkaz, že premiér Peter Pellegrini, tento akože nový Smer, je len bábkou v rukách Fica, ktorý bez jeho dovolenia nepresadí absolútne nič,” dodala.