Štát nevie priamo zvýšiť mzdy opatrovateliek, odkazuje rezort práce Komore opatrovateliek Slovenska
04 | 12 | 2019 I SITA

 Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR ani štát nie je zamestnávateľom ani jedného opatrovateľa, a preto súčasná vláda vedela zvyšovať mzdy opatrovateľov iba nepriamo. V reakcii na požiadavku Komory opatrovateliek Slovenska (KOS) zvýšiť mzdy opatrovateliek pracujúcich na Slovensku o 300 eur mesačne to pre agentúru SITA uviedol hovorca rezortu práce a sociálnych vecí Michal Stuška.


Súčasná vláda podľa neho nepriamo dvíhala mzdy opatrovateliek cez rýchly rast minimálnej mzdy, či príplatkov za prácu, ktoré sa ľudí pracujúcich v sociálnych službách výrazne dotýkajú. "Išlo navyše aj o rast tzv. tabuľkových platov všetkých zamestnancov vo verejnom sektore a pre roky 2019 a 2020 platy rastú aj podpisom kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa dvakrát po sebe o 10 percent," povedal.

"Zástupcovia opatrovateľov a opatrovateliek, s ktorými zástupcovia ministerstva práce a sociálnych vecí opakovane rokovali na základe všetkých aktuálnych informácií už minulý rok konštatovali, že situácia sa skutočne v ostatných rokoch na Slovensku výrazne zlepšila," uviedol hovorca ministerstva práce. Zlepšenie situácie podľa neho nastalo práve pre prístup rezortu a vlády. "Aj vďaka tomu dnes tisíce opatrovateliek zvažujú návrat z Rakúska a ďalších krajín na Slovensko," tvrdí Stuška. Výzvy novej organizácie preto ministerstvo práce a sociálnych vecí vníma aj ako opakovaný apel na tie samosprávy, ktoré naďalej nie sú schopné zabezpečovať, ani garantovať dostupnosť domácej, či rezidenčnej opatrovateľskej služby. "V prípade záujmu o serióznu odbornú diskusiu privítame ďalšiu novovzniknutú mimovládnu organizáciu ako ďalšieho aktéra diskusií so zástupcami klientov sociálnych služieb a verejných ako aj neverejných poskytovateľov a zamestnancov," dodal Stuška.

Novovzniknutá Komora opatrovateliek Slovenska žiada budúcu vládu, aby zvýšila mzdy opatrovateliek pracujúcich na Slovensku o 300 eur mesačne. Finančné zdroje na takéto zvýšenie miezd by mal zamestnávateľom poskytnúť štát. Novela Zákonníka práce by mala podľa komory umožniť opatrovateľkám a sestrám pracovať na turnusy. Pracovníci v pomáhajúcich profesiách by mali mať okrem toho prednostný nájom v samosprávnych nájomných bytoch. Zlepšiť postavenie opatrovateliek by malo aj zvyšovanie ich vzdelania a zavedenie zdravotných bonusov vo forme identickej zdravotnej starostlivosti, akú majú vojaci, či policajti. Na utorkovej tlačovej besede to uviedla predsedníčka Komory opatrovateliek Slovenska Eva Šišuláková.

Pre slovenské opatrovateľky pracujúce v zahraničí by sa mala podľa komory zriadiť viazaná živnosť "sprostredkovanie opatrovania", aby boli agentúry, ktoré túto činnosť sprostredkovávajú, evidované a ľahko identifikovateľné. Mala by sa tiež zaviesť štátna kontrola slovenských sprostredkovateľských agentúr. Legislatíva by tiež mala upraviť podmienky sprostredkovateľských zmlúv, aby sa nevstupovalo do práv opatrovateliek a opatrovateľov.

Komora tiež žiada kontrolovať slovenských dopravcov, či dodržiavajú intervaly odpočinku pre vodičov, ktorí prepravujú slovenských opatrovateľov a opatrovateľky do zahraničia. Cez zahraničnú spoluprácu žiada komora zabezpečiť zákonnosť podmienok zahraničných agentúr, ktoré zamestnávajú slovenské opatrovateľky, v súlade so zákonmi ich domovských krajín.

"Nedostatok opatrovateliek na Slovensku je dlhodobo alarmujúcim faktom," povedala Šišuláková. Len v Rakúsku podľa nej pracuje 35-tisíc slovenských žien a ďalšie tisíce pracujú v Nemecku, Holandsku, či vo Švajčiarsku. "Doma nám chýba v zariadeniach sociálnych služieb minimálne 7-tisíc opatrovateliek a takmer raz toľko nám chýba v teréne," tvrdí.

Komora opatrovateliek Slovenska vznikla 29. novembra tohto roka a aktuálne má 400 členov.