FOTO: Pri Štrasburgu bolo znesvätených viac než 100 židovských hrobov
04 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Vandali poškodili viac ako 100 náhrobných kameňov na židovskom cintoríne v malej dedinke blízko francúzskeho mesta Štrasburg.


V malej dedinke Westhoffen, kde býva len 1600 ľudí a nachádza sa 25 kilometrov západne od Štrasburgu, bolo znesvätených až 107 hrobov z celkového počtu 700. Na náhrobky boli nasprejované protižidovské symboly, ako napríklad hákový kríž alebo číslo „14“.

AFP / Prefecture du Bas-Rhin


"Je to šok," uviedol pre agentúru AFP Maurice Dahan, prezident židovskej konzistencie pre oblasť Bas-Rhin, ktorá sa nachádza v Štrasburgu. Medzitým miestna prokuratúra vyhlásila, že incident bol súčasťou série podobných činov vandalizmu a dodala, že antisemitské graffiti boli objavené aj v inej miestnej dedine.

Región skutočne zaznamenal nárast útokov na cintoríny. Najvýznamnejšou udalosťou bolo znesvätenie 96 hrobov na historickom židovskom cintoríne v dedine Quatzenheim v decembri 2018.

AFP / Prefecture du Bas-Rhin


Okrem toho boli v apríli objavené antimitimické symboly aj na stene radnice Dieffenthalu a o pár dní neskôr boli steny miestneho zastupiteľstva v Schiltigheime pokryté hákovými krížmi. Medzi ďalšie incidenty patrilo nasprejovanie hákových krížov na budovu školy v Štrasburgu a na starú synagógu v Mommenheime.

Žiadny z vandalov nebol v týchto prípadoch identifikovaný alebo zadržaný. Avšak tentoraz bolo vyšetrovanie zverené špeciálnej vyšetrovacej jednotke.

Tri sestry zabili otca tyrana kladivom a nožom, hrozí im 20 rokov
V čase spáchania trestného činu - v júli roku 2018 - mali dievčatá 17, 18 a 19 rokov. Čítať ďalej
04 | 12 | 2019 | Gabriel Matta / TASR