O novele zákona o sudcoch bude parlament rokovať v skrátenom legislatívnom konaní
04 | 12 | 2019 I SITA

 O novele zákona o sudcoch a prísediacich budú poslanci Národnej rady SR rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Členovia zákonodarného zboru dnes totiž podporili návrh vlády a o novele sa tak bude rozhodovať už na aktuálnej schôdzi.


Dôvodom skráteného konania je podľa Ministerstva spravodlivosti SR snaha o posilnenie dôveryhodnosti verejnosti v súdny systém a prokuratúru. Návrh reaguje na rozsiahle podozrenia vyplývajúce z komunikácie Mariana K. cez aplikáciu Threema. Na Mariana K. bola podaná obžaloba z objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka.

„Neriešenie vzniknutej situácie alebo odďaľovanie jej riešenia by bolo príčinou ďalšieho zníženia dôvery verejnosti v riadny výkon súdnej moci, a to aj z hľadiska ochrany a vymožiteľnosti ústavných práv občanov na súdnu a inú právnu ochranu a spravodlivý súdny proces pred nezávislým a nestranným súdom,“ zdôvodňuje ministerstvo.

Cieľom novely je rozšírenie dôvodov na pozastavenie výkonu funkcie sudcu a pritom sa zmeny dotknú aj Súdnej rady SR, ktorá bude v prípade súhlasu Národnej rady SR hlasovať o všetkom verejne. Návrh na pozastavenie výkonu funkcie bude môcť podať minister spravodlivosti, predseda súdnej rady alebo predseda Najvyššieho súdu SR. O ich návrhu bude rozhodovať súdna rada. Po novom bude možné pozastaviť výkon funkcie sudcu, u ktorého bude narušená sudcovská integrita. To znamená, že budú voči nemu závažné podozrenia, ktoré môžu ohrozovať dôveryhodnosť justície.

Právomoci sa zmenia aj na prokuratúre. Generálny prokurátor bude môcť dočasne pozastaviť výkon funkcie prokurátora na návrh rady prokurátorov, pričom to po novom tiež bude môcť urobiť aj pri dôvodných podozreniach voči danému prokurátorovi. „Navrhované opatrenia nereagujú len na vzniknutú situáciu, ale majú zabezpečiť predchádzaniu vzniku súčasného stavu v budúcnosti,“ píše sa v materiáli.

Novelu zákona o sudcoch a prísediacich odobrila vláda na svojom mimoriadnom rokovaní, ktoré sa konalo minulý týždeň vo štvrtok.