Lambrechta si uctili v Nórsku, kde vyhral jedinú etapu v kariére
04 | 12 | 2019 I SITA

V nórskom meste Egersund odhalili pamätnú tabuľu venovanú tragicky zosnulému belgickému cyklistovi Bjorgovi Lambrechtovi. Na ceremónii odhalenia pietneho miesta v tvare päťcípej hviezdy s menom Bjorg Lambrecht nechýbali dvaja elitní nórski cyklisti Alexander Kristoff a Erik Byström. Miesto pamiatky na 22-ročného talentovaného Belgičana, ktorý prišiel o život 5. augusta 2019 počas tretej etapy na pretekoch Okolo Poľska, nezvolili náhodou.


Práve v Egersunde sa Lambrecht vlani v máji dočkal jediného víťazstva v profipelotóne na ceste, keď triumfoval v 3. etape na pretekoch Okolo fjordov. Lambrecht tam vtedy skončil druhý v celkovom poradí a vyhral klasifikáciu mladých jazdcov. "Táto hviezda nech nám všetkým pripomína, že meno Bjorg Lambrecht bude navždy žiariť nad Egersundom," uviedol na pietnej spomienke otec zosnulého pretekára Kurt Lambrecht, cituje ho twitterové konto pretekov.

Štyridsiaty ôsmy kilometer pred cieľom 3. etapy na Okolo Poľska 2019 sa čiernymi písmenami zapísal do 76-ročnej histórie týchto pretekov. Belgický juniorský šampión Bjorg Lambrecht zišiel z cesty na mieste, kde bola priekopa a tvrdo narazil do betónového priepustu. Zasiahnutá bola hlava, trup, hrudník aj brušná dutina. Náraz bol taký tvrdý, že mu spôsobil zástavu srdca aj dýchacích ciest. Resuscitovali ho priamo na mieste, ale pri prevoze do nemocnice poslednýkrát vydýchol.