V Trnave razantne zvýšili dane, radnica chce získať o 3,7 milióna eur viac
03 | 12 | 2019 I SITA

 Mesto Trnava od 1. januára budúceho roku výrazne zvyšuje dane z nehnuteľností. Vlastníci bytov a domov budú platiť až takmer trojnásobne vyššiu sadzbu ako v súčasnosti. Namiesto terajších 35 centov zaplatia jedno euro za meter štvorcový podlahovej plochy. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva, ktorí schválili zvýšenie sadzieb aj v prípade iných nehnuteľností. Trnava očakáva zo zvýšenia tejto dane v budúcom roku o 3,7 milióna eur vyšší príjem. Vedenie mesta zvýšenie miestnych daní a poplatkov vysvetľuje väčšími vynútenými výdavkami a pomalším rastom príjmov samosprávy.


V praxi zvýšenie dane znamená, že vlastník bytu s rozlohou 60 metrov štvorcových zaplatí namiesto terajších 21 eur až 60 eur. Vlastník bytu s rozlohou 90 metrov štvorcových namiesto 31,50 eura zaplatí na budúci rok daň 90 eur. Trnava zvyšuje aj sadzby dane za priestory na podnikanie z terajších 3,50 eura na 5 eur za meter štvorcový, ale aj za garáže, chaty, priestory na poľnohospodársku výrobu a ďalšie nehnuteľnosti. V týchto prípadoch je zvýšenie sadzieb miernejšie. Mestské zastupiteľstvo však schválilo aj zníženie dane o 75 percent v prípade vlastníkov bytov starších ako 62 rokov, v hmotnej núdzi alebo zdravotne znevýhodnených.

Aj keď rozhodovaniu o zvýšení sadzieb dane predchádzala takmer dvojhodinová diskusia a aj niekoľko vystúpení občanov, napokon všeobecne záväzné nariadenie podporilo až 23 poslancov. So svojimi pripomienkami nepochodili tí poslanci, podľa ktorých príjmy Trnavy z podielových daní kontinuálne už niekoľko rokov po sebe rastú, neprešiel ani návrh na zmiernenie sadzby v prípade bytov a domov.

Trnava očakáva v tomto roku z dane z nehnuteľnosti príjem vo výške 7,3 milióna eur, na budúci rok, po zvýšení sadzieb, by to malo byť až 11 miliónov eur.