Problém s klimatickými zmenami! Veľryby ako prírodné riešenie? Nový výskum hovorí ANO!
02 | 12 | 2019 I Žaneta Hurbanová

Pokiaľ naozaj chceme zabrániť klimatickým zmenám, potrebujeme z atmosféry odstrániť čo najväčšie množstvo oxidu uhličitého. Z nových informácií Medzinárodného menového fondu (IMF) vyplýva, že práve veľryby by mohli vyriešiť tento problém.


Vedci na základe výpočtov dospeli k záveru, že každý z týchto Fascinujúcich tvorov počas svojho života absorbuje priemerne 33 ton oxidu uhličitého. Až zomrie, uhlík zachytený v jeho tele skončí na dne oceánu.

"Príroda mala miliónov rokov na zdokonalenie svojej technológie veľrybích zachytávačov uhlíka," napísal tím. "Všetko, čo musíme urobiť je nechať veľryby žiť."

Pripomeňme si, že ekológ Thomas Crowther vo februári za našu najsilnejšiu zbraň proti zmenám klímy označil stromy. Autori správy IMF však poukazujú na to, že jeden strom dokáže absorbovať iba 22 kg oxidu uhličitého ročne.

Veľryby navyše vytvárajú odpad, ktorý k svojmu rastu potrebuje fytoplanktón. Tieto jednobunkové fotosyntezujúce mikroorganizmy podľa odhadov odborníkov zachytávajú 40% všetkého vyprodukovaného oxidu uhličitého.

"Pokiaľ ide o záchranu našej planéty," uzatvárajú bádatelia, "jedna veľryba stojí za tisícky stromov."

Pochybný pôvod Kiskovho bohatstva je stále aktuálny! (René Skalný)
Milionár s tvárou dobrého anjela, alebo úžerník, usvedčený daňový kriminálnik a pozemkový podvodník? Päť rokov mandátu ex-prezidenta Kisku je dávno za nami a obraz "čistého" človeka v Grasalkovičovom paláci je nenávratne preč. Otázka je o to... Čítať ďalej
02 | 12 | 2019 | René Skalný