Ďakujem, ale radšej si ponecháme matku a otca: Putin odmietol politicky korektné tituly rodič číslo 1 a rodič číslo 2
30 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Počas diskusie o ruskej národnej identite prezident Vladimir Putin zdvorilo, ale dôrazne prehlásil, že odmieta akúkoľvek predstavu o nahradení tradičných rodinných štruktúr za „progresívnejšie“ príklady, ktoré sú využívané na Západe.


„Povedali ste, že slovo ,matka nemožno nahradiť. Ukázalo sa, že to tak nakoniec môže byť. V niektorých krajinách sa používajú názvy ,rodič číslo jedna a ,rodič číslo dva. Dúfam, že v Rusku sa to nikdy nestane,“ prehlásil v piatok Putin na zasadnutí Rady pre medzietnické vzťahy.



Putinove vyhlásenie prišlo v reakcii na zákonodarcu Viktora Vodolatského, ktorý hovoril o snahách kultivovať zjednocujúcu identitu ruskej mládeže bez toho, aby porušil akékoľvek etnické, náboženské alebo skupinové identity. Slová „matka“ a „rodičia“ sú funkčne rovnaké, ale majú veľmi odlišnú emocionálnu váhu, tvrdí Vodolatsky, rovnako ako „vlasť“ a „krajina“.

Putin tiež s úsmevom okomentoval Francúzsko, kde sa materstvo a otcovstvo nahradilo názvom „sociálna rovnosť“. Vo februári boli francúzske školské formy aktualizované na názvy „rodič 1“ a „rodič 2“ , aby odrážali novú „rodinnú rozmanitosť“.

VIDEO: Rusko a Čína dokončili svoj prvý cezhraničný diaľničný most
Na Ďalekom východe bola cez rieku Amur dokončená výstavba mosta, ktorý spája Rusko a susednú Čínu. Tento most je historicky prvým svojho druhu medzi oboma štátmi a je určený na posilnenie hospodárskych vzťahov. Čítať ďalej
30 | 11 | 2019 | Marek Molnár