MIMORIADNE O POČASÍ: Na Slovensku sa výrazne ochladí, bude aj mrznúť
29 | 11 | 2019 I tasr

Na Slovensku sa od piatka večera začne postupne výrazne ochladzovať. Po zoslabnutí vetra a zmenšení oblačnosti bude už v noci na nedeľu (1. 12.) mrznúť na celom Slovensku.









V horských dolinách až na úrovni okolo -10 stupňov Celzia. Maximálna denná teplota vzduchu sa tiež výrazne zníži a už v sobotu (30. 11.) bude zhruba od -2 stupňov na severe do približne šiestich stupňov Celzia na juhu územia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti.

V piatok dopoludnia bolo podľa meteorológov na území Slovenska nadpriemerne teplé počasie. „V najteplejších lokalitách na juhozápade územia je bezmála 12 stupňov Celzia, najchladnejšie je na Spiši a Orave, okolo piatich stupňov C. V porovnaní s dlhodobým priemerom z konca novembra tak ide na celom našom území o hodnoty vysoko nad dlhodobým priemerom, v priemere až o zhruba päť až sedem stupňov C,“ spresnil SHMÚ.

Počasie sa začne meniť už v piatok vo večerných hodinách, keď na Slovensko za studeným frontom od severozápadu prenikne studený, pôvodom morský arktický vzduch. „Postupne sa výrazne ochladí na celom území, pričom po zoslabnutí vetra a zmenšení oblačnosti bude už v noci zo soboty na nedeľu mrznúť na celom Slovensku,“ upozorňujú meteorológovia.

Najmä v noci z piatka na sobotu a v sobotu dopoludnia sa budú predovšetkým na severe vyskytovať aj zrážky. Hranica sneženia bude podľa SHMÚ postupne klesať až do nižších polôh. „Bohatú snehovú nádielku však nečakajme, keďže pôjde väčšinou o prehánky, aj na severe spadne nanajvýš niekoľko centimetrov snehu,“ podotkli meteorológovia. Chladnejší charakter počasia by mal pretrvávať aj v budúcom týždni, pričom v noci na pondelok (2. 12.) a v pondelok cez deň bude opäť šanca na sneženie aj v nižších polohách.