Príslušníci finančnej správy odhalili niekoľko podvodov pri dovoze tovaru
28 | 11 | 2019 I SITA

Príslušníci finančnej správy zo Žilinského kraja odhalili tento rok už 19 internetových kupujúcich, ktorí uviedli nepravdivé údaje o dovážanom tovare. Chceli sa tým vyhnúť dovozným platbám.


Mobilné telefóny, svietidlá, výživové doplnky, diely na bicykle či oblečenie - to bol tovar, ktorý si nechali z tretích krajín poslať objednávatelia cez viaceré e-shopy.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Colného úradu Žilina Božena Chríbiková, pri colnom konaní príslušníci finančnej správy zo žilinskej vyclievacej pošty odhalili, že príjemcovia týchto zásielok uviedli nepravdivé údaje o kúpenom tovare alebo predložili falošné doklady.

S cieľom znížiť dovozné platby alebo sa im úplne vyhnúť deklarovali cenu vecí nižšiu, ako bola ich skutočná hodnota. Dopustili sa priestupku, za ktorý im bola v zmysle zákona vyrubená pokuta.

Ako uviedla Chríbiková, ďalších prehreškov sa dopustilo 27 osôb, ktoré nezákonne doviezli ojazdené motorové vozidla z tretích štátov. Pri vstupe do Európskej únie si nesplnili ohlasovaciu povinnosť na colnom úrade a tovar neprihlásili.

Finančná správa apeluje na riadne dodržiavanie predpisov, aby sa kupujúcim nepredražila cena za dovezený tovar o pokuty, ktoré v prípade porušenia predpisov musí finančná správa v podľa zákona vyrubiť.