VIDEO: 60 000 ľudí muselo byť evakuovaných kvôli ďalšej explózií v chemickej továrni v Texase
28 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Desiatky tisíc obyvateľov v Texase dostali rozkaz na evakuáciu, kým hasiči zápasia s obrovskými požiarmi po sérii výbuchov v chemickej továrni.


Všetci obyvatelia do štyroch kilometrov od požiaru v chemickej továrni spoločnosti TPC v Port Neches, dostali príkaz na evakuáciu od sudcu okresného okresu Jeffersona Jeff Branicka.



Medzi obce, ktorých sa týka povinný príkaz na evakuáciu, patria Port Neches, Nederland, Groves, Beauxart Gardens, Central Gardens a časti Port Arthur.



Silná explózia otriasla chemickým závodom v stredu popoludní a aj napriek pokračujúcemu úsiliu uhasiť oheň, tak stále horí už viac ako 12 hodín. Zlyhanie komínov v zariadení predstavuje podľa koordinátora krízového riadenia okresu Jeffersona Michael Whitea riziko ďalších výbuchov.



Pri počiatočnom výbuchu boli zranení dvaja zamestnanci a jeden dodávateľ, ale všetci traja boli už prepustení z nemocnice. Podľa miestnych úradníkov bolo v čase incidentu na mieste až 27 pracovníkov.



Hustý čierny dym je možné vidieť až z diaľky 50 kilometrov. Obyvateľom sa odporučilo, aby sa vyhýbali čiernym sadzám pochádzajúcim z ohňa, ktoré sa viditeľne vznášajú vo vzduchu.



 

K počiatočnej explózii došlo v oblasti chemického zariadenia, ktoré vyrába a spracováva butadién, bezfarebný plyn s benzínovým zápachom používaný okrem iného na výrobu syntetických kaučukov a plastov.

MIMORIADNE: Masívna explózia v chemickom závode v Texase rozsvietila nočnú oblohu (VIDEO)
Podľa očitých svedkov a miestnych médií chemická továreň v Port Neches v Texase explodovala v skorých ranných hodinách v stredu ráno. Aktuálne údajne prebieha evakuácia obyvateľov z blízkeho okolia. Čítať ďalej
27 | 11 | 2019 | Marek Molnár
?fbclid=IwAR2y--0KGBOlGVRz6lZsOQS9ie5N-iD_u5o98z1xW-4IMfq23b2OOrHb6V4