Ázia musí v nasledujúcich desiatich rokoch investovať 800 miliárd dolárov aby vyriešila potravinovú krízu
27 | 11 | 2019 I Marek Molnár

V nasledujúcom desaťročí by sa mal počet obyvateľov Ázie zvýšiť približne o 250 miliónov. Zatiaľ čo spotrebitelia požadujú bezpečnejšie a zdravšie potraviny, nová štúdia ukazuje, že kontinent sa nedokáže „uživiť sám“.


„Ázia sa spolieha na dodávateľské reťazce z Ameriky, Európy a Afriky,“ uvádza sa v správe spoločnosti PwC, Rabobank a investičnej spoločnosti Temasek.



„Ak sa táto investícia neuskutoční, veríme, že priemysel sa bude snažiť držať krok s dopytom, čo povedie v skutočnosti k horším výsledkom potravín pre ázijskú populáciu,“ vysvetľuje správa.

Očakáva sa, že do roku 2030 sa výdavky na potraviny viac ako zdvojnásobia na 8 biliónov dolárov zo súčasných 4 biliónov.

„Vo všeobecnosti sú krajiny Latinskej Ameriky, východnej Afriky a južnej Ázie hlavnými vývozcami potravín, zatiaľ čo zvyšok Ázie a Afriky zostáva hlavnými dovozcami týchto potravín,“  dodáva správa.

Správa tiež poukazuje na to, že zmena klímy a rast populácie taktiež prispejú k problému v tomto regióne a to tým, že spôsobia problémy so zásobovaním a kolísanie cien.

Merkelová vyzvala na jednotný postoj EÚ voči Číne
Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu uviedla, že Európska únia by mala zaujať spoločný postoj voči Číne. Informovala o tom agentúra AP. Čítať ďalej
27 | 11 | 2019 | TASR