Bibliu z čias Gutenberga (1462) vydražili za viac ako milión eur
26 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič / TASR
Súkromný švajčiarsky zberateľ kúpil v pondelok na dražbe v nemeckom meste Hamburg bibliu z roku 1462 vytlačenú tlačiarenským lisom Johannesa Gutenberga, informovala agentúra DPA.

Zberateľ za dvojzväzkový výtlačok zaplatil 1,05 milióna eur, uviedol aukčný dom Ketterer Kunst. Podľa hovorkyne ide o najdrahšiu bibliu, aká kedy bola v Nemecku vydražená. Jej odhadovaná cena bola milión eur.

Lúpež za miliardu EUR. Zlodeji vykradli Grünes Gewölbe v Drážďanoch.
[caption id="attachment_80614" align="alignleft" width="300"] AP[/caption] Zatiaľ neznámi páchatelia v pondelok ráno vylúpili Drážďanskú klenotnicu Grünes Gewölbe (Zelená klenba), kde sú uložené cenné historické zbierky nemeckej spolkovej krajiny... Čítať ďalej
26 | 11 | 2019


Latinský výtlačok biblie vytlačili priami Gutennbergovi nasledovníci Johannes Fust a Peter Schöffer. Aukčný dom ju označil za majstrovské dielo.

Vynálezca kníhtlače Johannes Gutenberg sa narodil na sklonku 14. storočia a zomrel v rodnom Mainzi 3. februára 1468. V roku 1455 začal s tlačou dvojzväzkovej latinskej biblie. Tento dátum sa pre jednoduchosť uvádza ako dátum vytlačenia prvej knihy na svete.