V Malajzii vyhynul posledný nosorožec sumatriansky, ktorý podlahol rakovine!
24 | 11 | 2019 I Žaneta Hurbanová

Nosorožec sumatranský v Malajzii vyhynul po tom, čo dnes podľahol rakovine, posledný kus tohto druhého najvzácnejšieho nosorožca sveta. O uhynutí samice Iman, starej údajne 25 rokov, informoval podľa agentúry AP riaditeľ odboru pre divokú faunu štátu Sabah na ostrove Borneo.


Augustín Tuuga vo vyhlásení uviedol, že v Imanovi boli zistené nádory v maternici hneď potom, čo bola odchytená v marci 2014. Odvtedy trpela výraznými bolesťami v dôsledku silnejúceho tlaku nádorov na močový mechúr, jej skon ale prišiel napriek tomu skôr, než sa očakávalo, napísal Tuuga.

Samica Iman uhynula šesť mesiacov po smrti jediného mužského zástupcu tohto druhu.

"Táto správa nás veľmi zarmútila," citovala agentúra AP z vyhlásenia ministerky pre životné prostredie Christiny Liew. Iman podľa nej unikla smrti už niekoľkokrát v uplynulých rokoch v dôsledku náhlej masívnej straty krvi, expertom odboru pre divokú faunu sa ale podarilo ju znova uzdraviť a získať jej vajíčka. Tiw by radi využili pre možnú spoluprácu s Indonéziou s cieľom reprodukcie kriticky ohrozených druhov cestou umelého oplodnenia.

Nosorožec sumatranský je najmenší nosorožec sveta a ako jediný z ázijských nosorožcov má dva rohy. Nosorožce sa kedysi túlali po celej Ázii až po Indii, ich počty ale drasticky poklesli v dôsledku odlesňovania a pytliactva.

ŠOK: TAJOMSTVO ODHALENÉ! Manžel kráľovnej Alžbety je jej príbuzný! Ľudia neveria vlastným očiam
Kráľovná Alžbeta II. si nikdy nemala vziať princa Philipa. Od svadby totiž bola dôrazne odrádzaná, a nie iba kvôli tomu že s princom je príbuzná. Čítať ďalej
23 | 11 | 2019 | Žaneta Hurbanová