Masové udeľovanie občianstva migrantom by bolo pre Taliansko samovraždou
24 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič

Komentár Gatestone institut 
autor: Giulio Meotti je kultúrny redaktor denníka Il Foglio, taliansky novinár a spisovateľ.


Bývalý šéfredaktor denníka Wall Street Journal, Gerard Baker nedávno opísal Taliansko takto:
"Na väčšine územia krajiny postupuje vyľudňovanie. Vyprázdnený priestor zapĺňajú vlny imigrantov, väčšinou zo severnej Afriky a Stredného východu. Imigranti vyplnili životne dôležité medzery na pracovnom trhu, ale v dôsledku transformácie talianskych miest sa čoraz viac pôvodných obyvateľov strachuje o svoju identitu."
Gerard Baker nazval túto transformáciu "predzvesťou úpadku Západu". Dôsledky masovej migrácie sa už dramaticky prejavujú na mnohých talianskych základných školách. V posledných dňoch sa objavili v médiách tieto dva prípady z dvoch veľkých miest.
Problémy bežného života

Prvý z nich bol prípad z Turína, štvrtého najväčšieho talianskeho mesta. V meste teraz na základných školách existujú triedy, v ktorých nie je ani jedno talianske dieťa: "Vo všetkých triedach," vysvetlila riaditeľka základnej školy Aurelia Provenza, "je podiel cudzincov veľmi vysoký - okolo 60% celkového počtu žiakov."

Druhý prípad je z Bologne. "V materskej škôlke, do ktorej chodí môj syn, majú vážny problém s integráciou. Musím ho dať inam," povedal Mohamed, 34-ročný muž marockého pôvodu, ktorý sám prišiel do Talianska, keď mu boli 4 roky. "Nechcem byť považovaný za rasistu, sám som marockého pôvodu, ale úrady musia pochopiť, že keď do triedy zaradí viac než 20 detí imigrantov, tak sa žiadna integrácia konať nebude."

Mohamed vysvetlil, že počas zápisu videl v škôlke vystavenej výkresy s vlajkami rôznych štátov, ale "keď sme potom prvýkrát so synom prišli do škôlky, ocitli sme sa v triede plnej cudzincov. Učiteľky neboli schopné ani vysloviť ich mená."

Dospeli sme do paradoxnej situácie: Imigranti berú svoje deti z tried, kde už v rámci multikulturalizmu existuje segregácia. "Ak je v triedach viac ako 30% cudzincov, tak kvalita vyučovania v škole klesá. 30% cudzincov je hranica, ktorej by sme sa mali vyvarovať a v každom prípade takú situáciu podrobne sledovať," povedal Costanzo Rance, profesor ekonomickej sociológie a autor nedávnej správy .
Taliansko prechádza "neznesiteľnou" krízou

Oba vyššie uvedené prípady sa v Taliansku stali predmetom veľkej verejnej diskusie. V septembri 2019, po dvojročnom poklese vlády Salviniho, prudko vzrástol počet migrantov plávajúcich do Talianska z Afriky . Prijímacie stredisko pre migrantov na ostrove Lampedusa, ktorý je v prednej línii talianskej migračnej krízy, teraz kvôli lavínovito rastúcemu počtu prichádzajúcich "kolabuje". Celá južné Taliansko má teraz čo robiť, aby nával migrantov zvládlo.

Podľa odhadov Odboru pre populačné otázky OSN sa počet obyvateľov subsaharskej Afriky počas nasledujúcich 30 rokov zdvojnásobí, čo znamená nárast o ďalšiu miliardu ľudí. To bude predstavovať viac ako polovicu celosvetového rastu populácie do roku 2050. Taliansko, ktoré má už dnes tretiu najpočetnejšiu populáciu migrantov v Európe, prechádza "neznesiteľnou" krízou a teraz čelí skutočnému riziku "afrikanizácie", ako to nazval Stephen Smith vo svojej knihe "The Scramble for Europe" ( "Hrrr do Európy!").

Mnoho ľudí je znepokojených. Kardinál Robert Sarah, autor novej knihy "Deň už dávno zhasol" o kríze na Západe, prirovnáva súčasný príliv migrantov k invázii barbarov, ktorí zvrhli Rímsku ríšu. Ak sa nezmení európska politika voči migrantom, varuje Robert Sarah, bude Európa "zahltená cudzincami rovnako ako bol Rím zahltený barbarmi."
"Ak zmizne Európa, a s ňou aj neoceniteľné hodnoty starého kontinentu, prevládne na svete islam a naša kultúra a morálne vízie budú úplne iné."

Tiež taliansky think-tank Fondazione Fare Futuro predpovedal, že v dôsledku masovej migrácie a rozdielnej pôrodnosti kresťanov a moslimov, môže byť do konca storočia polovica talianskej populácie moslimská. Za  posledných desať rokov sa počet migrantov v Taliansku zvýšil o 419%.

Populácia domorodých Talianov sa už nejaký čas rýchlo zmenšuje. Ak vylúčime zo štatistík cudzinca, tak každý rok zomrie 615 000 Talianov, čo je takmer dvojnásobok počtu novorodencov (380 000). Eurostat, (Európsky štatistický úrad), odhaduje, že do roku 2080 bude mať jedna pätina obyvateľov Talianska migračné korene (11 miliónov z 53 miliónov obyvateľov Talianska).

V nedávnej správe talianskeho Národného štatistického úradu (ISTAT) sa uvádza, že krajina je prvýkrát od prvej svetovej vojny v "demografickej recesii", a že sa z krajiny vysťahovalo 250 000 mladých Talianov. "Taliansko vyváža mladých absolventov vysokých škôl a dováža migrantov," napísal denník Il Giornale. Očakáva sa, že Taliansko do roku 2050 stratí 17% svojej populácie a bez imigrácie by do konca storočia stratilo polovicu.

Správa organizácie Caritas-migrantes nedávno zdokumentovala, že od roku 2014 zodpovedá pokles počtu domorodých Talianov počtu obyvateľov veľkého talianskeho mesta, napríklad Palerma (677 000).
Dramatický pokles obyvateľstva ale doteraz kompenzovali migranti.

Imigrácia sa opäť stáva horúcim zemiakom talianskej politiky. Len niekoľko týždňov po tom, čo sa vytvorila koaličná vláda s Hnutím piatich hviezd, presadzuje Demokratická strana takzvané "právo na občianstvo", ktoré by zvrátilo prísnu imigračnú politiku bývalého ministra vnútra Mattea Salviniho.

V latinčine sa toto právo na občianstvo nazýva "ius culturae". Podľa nového zákona by talianske občianstvo dostali maloleté osoby mladšie ako 12 rokov už po piatich rokoch školskej dochádzky v Taliansku. Návrh zákona predložila Laura Boldrini, bývalá predsedníčka talianskeho Parlamentu, ktorá sa preslávila svojím výrokom: "Životný štýl migrantov sa stane naším životným štýlom."
Budú sa musieť Taliani, rovnako ako deti na základných školách, prispôsobiť kultúre migrantov?

Súčasná vláda vie veľmi dobre, čo je v stávke. "V období do roku 2050 až 2060 budeme čeliť epochálnym problémom spôsobeným presunom 50 až 60 miliónov ľudí do nášho stredomorského regiónu," povedal nedávno senátor Hnutia piatich hviezd, Nicola Morra.
Vláda s budúcnosťou Talianska doslova hazarduje.

Taliansko je európskou krajinou, ktorá je najviac vystavená migračnému tlaku z Afriky. Populácia domorodých Talianov sa už nejaký čas rýchlo zmenšuje. Ak však bude Taliansko hromadne udeľovať občianstvo migrantom, mali by sme si byť vedomí toho, že to bude jej kultúrnej samovražda.