Maďarská vláda zakúpila 20 bojových vrtuľníkov
24 | 11 | 2019 I redakcia

Nové bojové vrtuľníky typu H145M už odleteli z Nemecka, oznámili maďarské ozbrojené sily  na Facebooku. Do roku 2021 maďarská armáda postupne dostane 20 viacúčelových vrtuľníkov.


Prvé dve vojenské helikoptéry typu H145M spoločnosti Airbus Helicopters už odleteli z bavorského výrobného závodu v Donauwörth do Maďarska. Do konca tohto roka prevezmú maďarské ozbrojené sily celkom štyri stroje.

Drony, roboty, lasery, nadzvukové lietadlá a ďalšie futuristické zbrane: Putin chce, aby ruská armáda zvládla akékoľvek budúce výzvy(VIDEO)
Vladimir Putin vyhlásil, že ruská armáda má plán na posilnenie ruských ozbrojených síl do roku 2033, arzenál by sa mal zamerať na umelicú inteligenciu (AI) a zbrane založené na „nových fyzikálnych princípoch“. Čítať ďalej
23 | 11 | 2019 | Marek Molnár


Je zaujímavé, že stroje boli označené výsostnými znakmi Nemecka aj Maďarska. Maďarsko zakúpilo od spoločnosti Airbus Helicopters celkovo 20 vrtuľníkov H145M. Do konca roku 2021 budú do Maďarska postupne prichádzať nové vrtuľníky.

H145M je extrémne všestranný vrtuľník: dokáže vykonávať 80% bojových úloh, ktoré doteraz robil bojový stroj typu Tiger. "H-čko" to však zvládne za menšie prevádzkové náklady. Stroj tiež môže fungovať ako mobilné veliteľstvo bojového poľa, záchranný vrtuľník v závislosti od konfigurácie, pričom slúži pre dvoch až šesť zranených.

Model zatiaľ nemá protitankové schopnosti, ale armáda to vyžadovala primo v zmluve s Airbus Helicopters. Letecká spoločnosť tiež pracuje na inštalácii rotačných blatníkov s navádzanými a neriadenými protilietadlovými raketami.

Airbus Helicopters experimentuje s izraelskými raketami Spike, nie je však isté, či si armáda vyberie tento typ, uviedol plukovník László Nagy v septembri, na návšteve vo výrobnom závode v Donauwörthe.

Tank MBT-70: Oceľový zázrak USA a Nemecka doplatil na svoje vysoké náklady
Vojenský vývoj sa snažil dosiahnuť úspory a čo najlepších výsledkov, pomocou spolupráce krajín a firiem. O to sa v 60. rokoch pokúsili Spojené štáty a Spolková republika Nemecko, keď spojili sily vo vývoji tankov. Nový stroj mal priniesť nielen... Čítať ďalej
05 | 09 | 2019 | Tomáš Kubec


Maďarsko je v súčasnosti v procese výroby generácie D-2 a diskutovalo sa o ďalších vylepšeniach  vrtuľníkov: ďalšou generáciou modelu H145 bude D-3, civilná verzia v polovici roku 2020 a vojenská verzia v polovici roku 2021. Hlavným účelom vývoja D-3 bude zvýšenie nosnosti modelu a zníženie nákladov na údržbu.

Z vojenskej verzie vrtuľníkov Airbus Helicopters bolo dodaných celkom 230 strojov H145, zatiaľ čo bolo nasadených 23 lietadiel H145M. Podľa septembrových údajov Maďarsko  je najväčším zákazníkom s počtom 20 vrtuľníkov H145M, po ňom nasleduje špeciálna jednotka nemeckej armády s 15 vrtuľníkmi už v prevádzke a srbské ministerstvo obrany s deviatimi vrtuľníkmi.