Peking opäť nalieha na Washington, aby ukončil „provokatívne akcie“ v Juhočínskom mori po tom, čo americké vojnové lode uskutočnili misiu „slobodná plavba“
22 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Čína opäť označila americké operácie v Juhočínskom mori za „provokatívne“ po tom, čo americké námornícke lode prešli okolo niekoľkých strategických ostrovov, ktoré si Peking vyhlásil za svoje. Washington na to ako zvyčajne odpovedal, že len chráni „slobodu plavby“.


Úradníci námorníctva potvrdili pre agentúru Reuters, že námorná bojová loď USS Gabrielle Giffords začiatkom tohto týždňa preplávala cez Mischief Reef v blízkosti Spratly Islands a torpédoborec USS Wayne E. Meyer vo štvrtok preplával okolo ostrovov Paracel.

"Žiadame [Spojené štáty], aby zastavili tieto provokatívne akcie, aby sa predišlo akýmkoľvek nepredvídateľným nehodám," uviedol čínsky vojenský hovorca.

Čína má nespornú suverenitu nad ostrovmi Juhočínskeho mora a jeho okolia.

Spojené štáty obvinili Čínu, že sa pokúša militarizovať bohaté vody, poukazujúc na množstvo vojenských základní, ktoré v tejto oblasti založili, a opakovane tvrdili, že americké operácie v tomto regióne sú určené iba na zabezpečenie „slobody plavby“.

NATO sa rozhodlo pozorne sledovať rastúcu vojenskú moc Číny
O hrozbách čínskej vojenskej moci budú diskutovať lídri NATO na nadchádzajúcom samite po prvýkrát, uviedla americká veľvyslankyňa aliancie. Čítať ďalej
20 | 11 | 2019 | Marek Molnár